Još malo...

Krišto dobila sva imena za Vijeće ministara

Krišto kaže kako se očekuje da će se proces završiti do kraja kako to predviđa Zakon o Vijeću ministara.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara, Borjana Krišto, potvrdila je da je dobila sva imena kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu, izuzev prijedloga koji očekuje iz Republike Srpske za ime ministra za ljudska prava i izbjeglice.

"Jutros sam dobila sva imena, još trebam dobiti jedno iz Republike Srpske, dok sam imena prijedloga ministara i zamjenika u ime `osmorke` jutros dobila. Svi ti prijedlozi nisu propraćeni obrascima, očekujem da će potpuno kompletirati svoju dokumentaciju u sljedećim satima, koju ćemo mi s razine Vijeća ministara nadležnim institucijama uputiti na provjeru", pojasnila je Krišto za BHRT.

Navela je kako se očekuje da će se proces završiti do kraja kako to predviđa Zakon o Vijeću ministara.

"Za provjeru imena ministara i zamjenika rok je 30 dana i ne vjerujem da će doći do kašnjenja. Ima sasvim dovoljno vremena jer su prijedlozi drugih stranaka HDZ-a BiH i SNSD-a dostavljeni prošlog tjedna. Tako da su institucije započele provjeru", istakla je Krišto.

SNSD je, u dogovoru sa predstavnicima "osmorke", danas uputio novi prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara - Sevlida Hurtića.

Konaković potvrdio

Lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković potvrdio je ranije neslužbene informacije da će on biti predložen za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. "Procedura je u tijeku", rekao je Konaković.

Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta FBiH danas je utvrdio da će za 15 dana biti održana sjednica na kojoj će biti razmatran Prijedlog budžeta. Konaković je kritizirao Vladu FBiH u tehničkom mandatu kazavši kako je 'neozbiljna'.

''Oni nam u smješno kratkim rokovima dostavljaju materijal o kojem je trebalo raspravljati barem dva mjeseca jer je to najvažniji dokument za građane BiH. Tu je usuglašavanje i povećanje mirovina koje je bitno za umirovljenike. U prilici smo da zaustavimo proračun, ali nećemo to uraditi. Glasali smo da se sjednica i amandmanima ćemo prijedlog pokušati popraviti. Onda ćemo raditi rebalans proračuna'', rekao je Konaković dodavši kako misli da će budžet biti usvojen.

Zahtjev poljoprivrednika

Na pitanje hoće li odgovoriti zahtjevu poljoprivrednika koji traže 200 milijuna KM iz proračuna i najavljuju prosvjede, Konaković je rekao kako su ''poljoprivreda i zaštita domaće proizvodnje pri vrhu njihovih prioriteta''.

''Učinit ćemo sve da zaštitimo tu industriju koja je pod udarom politika'', rekao je.

Dodao je kako se ''ne smije se igrati ciframa'' te da će nakon što vide proračun znati koliko će moći novca izdvojiti.

Konaković nije želio govoriti o ''političkim stvarima'' te je najavio press konferenciju na kojoj će, kako je rekao, govoriti o ''neprincipijelnim napadima i rješenjima kojima su na tragu''.

Vijeće ministara čine

Ministarstvo vanjskih poslova

Ministarstvo sigurnosti 

Ministarstvo obrane

Ministarstvo financija i trezora  

Ministarstvo pravde

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Ministarstvo komunikacija i prometa    

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice  

Ministarstvo civilnih poslova

Kopirati
Drag cursor here to close