'Bosanski'

Košarac: Zvizdić teško uvrijedio Srbe

Košarac tvrdi da je Zvizdić napao i pravo Republike Srpske na specijalne paralelne veze sa Srbijom, koje je zajamčeno Daytonskim mirovnim sporazumom.
Vijesti / Politika | 17. 07. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je kako je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavom u kojoj je Srbe nazvao "bosanskim" teško uvrijedio srpski narod u Republici Srpskoj i cijeloj BiH.

"Mi nismo i nikada nećemo biti `bosanski` Srbi, kako nas je Zvizdić nazvao. Mi smo Srbi i govorimo srpskim jezikom, isto kao Srbi u Srbiji ili u bilo kojoj državi na svijetu gdje žive pripadnici našeg naroda. Mi smo jedan narod, imamo jednu pravoslavnu vjeru i jednu pravoslavnu crkvu i to će zauvijek biti tako, usprkos pokušajima Zvizdića i drugih sljedbenika `Islamske deklaracije` da nas podijele i asimiliraju", poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Napao pravo Srpske

Prema njegovim riječima, Zvizdić je u jučerašnjoj izjavi napao i pravo Republike Srpske na specijalne paralelne veze sa Srbijom, koje je zajamčeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

"U ovom trenutku, zahvaljujući predanom radu predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, Republika Srpska i Srbija imaju najsnažnije specijalne i paralelne političke, gospodarske, obrazovne i kulturne veze, od kojih srpski narod s obje strane Drine ima višestruke koristi. To je ono što smeta Zvizdiću i svima onima koji bi Republiku Srpsku da uvuku u unitarnu BiH, što se nikada neće dogoditi", naglasio je Košarac.

Dodao je kako je Zvizdić, uz podršku Srba u zajedničkim institucijama koji vode probosansku politiku, na summitima u Sofiji i Londonu pokazao kako bi izgledala unitarna BiH pod bošnjačkom dominacijom.

Ni jedan narod u BiH nema dvije države

"Zvizdić se i u Sofiji i u Londonu ponašao kao da Republika Srpska ne postoji! U svojoj bahatosti, on je u potpunosti izašao izvan okvira daytonskog Ustava, uz sramnu šutnju i odobravanje srpskih ministara u Vijeću ministara", upozorio je Košarac.

Rekao je kako institucije Republike Srpske i Srbije pažljivo prate sve loše i negativne poruke koje posljednjih dana dolaze iz Sarajeva, počevši od zveckanja oružjem Bakira Izetbegovića i Nasera Orića, Zvizdićevih uvreda na račun srpskog naroda, do programskog stava kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da BiH treba biti unitarna država s pet multietničkih, ekonomskih regija.

Srna navodi kako je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da "ni jedan narod u BiH nema dvije države".

"Bosanski Srbi imaju jednu državu koja se zove BiH. Isto važi i za Hrvate, zbog čega smatram da je suradnja institucija država snažnija od suradnje među nekim od naroda", rekao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close