Program

SDA oštro na Srbiju i Srpsku zbog predmeta u školama

Nedopustivo je da se u temelj obrazovnog sustavu u jednom entitetu u Bosni i Hercegovini inkorporiraju školski programi iz druge zemlje.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2018. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije odlučno će se suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine kojim je bh. entitet RS uzurpirao ingerencije državnih institucija i pristupio potpisivanju sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola, priopćeno je iz SDA.

"Mirovnim sporazumom iz Daytona, kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu, predviđene su specijalne veze bh. entiteta RS sa Srbijom. Njima se omogućava suradnja i povezivanje na polju znanosti, kulture, obrazovanja, tradicije, ekonomije, ali ne i stvaranje jedinstvenih školskih planova i programa. Nastavni planovi u bh. entitetu RS se trebaju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona.

Uspostavljanje jedinstvenih nastavnih programa sa Srbijom je direktan udar na državni zakon Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Kako navode, nedopustivo je da se u temelj obrazovnog sustavu u jednom entitetu u Bosni i Hercegovini inkorporiraju školski programi iz druge zemlje.

"Ovim aktom se prejudicira državno, teritorijalno i administrativno uređenje prostora na kome se provodi politika tzv. jedinstvenih nastavnih planova i programa. Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Daytonski mirovni sporazum, narušavajući suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma", navode iz SDA.

Poručili su da "OHR i Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini hitno moraju spriječiti otvoreno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma".

"Uvođenjem jedinstvenog nastavnog programa u škole u Srbiji i bh. entitetu RS, provodi se kulturološka i obrazovna agresija najširih razmjera. Stavljanje pod kontrolu obrazovnog sustava u bh. entitetu RS pod kontrolu Srbije, nedopustiv je akt provođenja srbijanske velikodržavne politike prema Bosni i Hercegovini", navodi se u reakciji SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close