Kava

Košarac u Mostaru upozorio Sattlera

Košarac je napomenuo da je alarmantna činjenica da nitko od bošnjačkih političara nije digao glas protiv razaranja Daytonskog mirovnog sporazuma…
Vijesti / Politika | 16. 04. 2024. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, Staša Košarac, je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom upozorio na činjenicu da uplitanje stranaca u unutarnja pitanja u BiH predstavlja glavnu prepreku na njenom europskom putu.

Šutnja Bruxellesa

"Možemo li uopće razgovarati o bilo kakvom napretku u uvjetima u kojim nelegitimni Christian Schmidt nasilno nameće zakone, te zajedno s američkim veleposlanikom Michaelom Murphyjem dirigira nezakonitim sudskim procesom protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", upitao je Košarac.

Kako piše Srna, Košarac je, na radnoj kavi sa Sattlerom prije početka 25. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, ocijenio da je izuzetno zabrinjavajuće što na sve ove antiustavne, antidaytonske i antidemokratske aktivnosti nedostaje adekvatna i odgovorna reakcija Europske komisije i Delegacije EU.

"Šutnja Bruxellesa se može okarakterizirati kao podrška takvim aktivnostima usmjerenim protiv srpskog naroda i Srpske", naveo je Košarac na Instagramu.

Istaknuo je kako je Srpska posvećena regionalnoj suradnji i EU integracijama i da bez njezine podrške i politike Dodika ne bi bilo moguće ostvariti dosadašnji napredak.

Urušavanje odnosa

"Mi insistiramo na poštovanju daytonske strukture i Ustava, uz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svako miješanje stranaca predstavlja grubo narušavanje suvereniteta BiH", ukazao je Košarac.

Košarac je napomenuo da je alarmantna činjenica da nitko od bošnjačkih političara nije digao glas protiv razaranja Daytonskog mirovnog sporazuma i urušavanja suvereniteta od strane zapadnih struktura.

"Umjesto da se okrenu unutarnjem dogovoru, bošnjački političari daju podršku aktivnostima protiv Srpske i srpskog naroda, a posljednji primjer takvog odnosa je njihovo nastojanje da na Generalnu skupštinu UN uguraju spornu rezoluciju o Srebrenici. To je apsolutno neprihvatljivo i dodatno će urušiti odnose u BiH", poručio je Košarac.

Upitao je kako se onda očekuje da se razgovara o bilo kakvoj perspektivi BiH i gradi partnerstvo?

"Takve aktivnosti i radikalizacija neće doprinijeti pomirenju i međusobnom povjerenju. Sasvim suprotno - vode ovu zemlju stotinama koraka unazad i u neizvjesnost", konstatirao je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close