Nema ruku

Košarac ostaje ministar

Zahtjeve su uputili zastupnici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2020. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Od prisutnih 39 zastupnika, ''za'' njegovu smjenu glasovalo je 13 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

Inicijativa za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića dobila je opću, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegiju Doma na usuglašavanje.

Za Ilićevu smjenu glasovalo je 16 zastupnika, 14 ih bilo protiv, a devet suzdržano.

Foto: YouTube / Veliki korona-dernek u Sarajevu

Zastupnički dom je naime razmatrao zahtjeve za iniciranje glasovanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, na način da se glasa o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca te o smjeni zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića.

Zahtjeve su uputili zastupnici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju inicijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Foto: YouTube / Ilić na derneku

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekršio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja, zloupotrijebio je svoj položaj i funkciju ministra za nesmetano kretanje u vrijeme policijskog sata.

Za zamjenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vrijeme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom uskršnjih praznika organizirao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički stožer za vanredne situacije RS.

Kopirati
Drag cursor here to close