Vijeće ministara

Košarac: Bez suglasnosti RS-a nijedna odluka neće biti usvojena

"To je politika koju zastupam na zajedničkom nivou i od koje neće biti odstupanja ni milimetar. Bez Republike Srpske nema BiH", poručio je Košarac.
Vijesti / Politika | 20. 07. 2023. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da bez suglasnosti i stava RS "nijedna odluka nije i neće biti usvojena na Vijeću ministara".

Pogrešno informiran? 

On je rekao da je potpuni "nonsens" tvrdnja visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrellija o tome kako je Vijeće ministara uspješno, dok RS ide ka izolaciji.

Košarac je naveo da su ovo nelogične i besmislene konstatacije, jer u "Vijeću ministara sjede srpski ministri koji zastupaju politiku RS", prenosi RTRS.

On je naglasio da je "evidentno da je tajnik Borrell pogrešno informiran i da bi šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler morao mnogo bolje i objektivnije da radi svoj posao".

"Kako će Vijeće ministara biti uspješno, a Republika Srpska ići u izolaciju, kada se sve odluke na zajedničkom nivou donose uz suglasnost RS? Kako će Vijeće ministara biti uspješno, a RS neuspješna, ako u Vijeću ministara BiH sjedimo moje kolege i ja koji dolazimo iz Republike Srpske i zastupamo njene stavove na zajedničkom nivou? Isti slučaj je i sa Parlamentom BiH. To nema smisla i nije logično", naveo je Košarac.

Nema BiH bez RS

On je poručio da su bazične odluke Vijeća ministara usvajane jer je RS dala suglasnost za to.

"Povjerenik Borell je počeo koristiti jezik Sarajeva, a to nije dobra praksa. Hvaliti Vijeće ministara, bez da spomenete da njegov uspjeh direktno ovisi od stava i suglasnosti Republike Srpske, predstavlja čistu manipulaciju. Je li povjerenik Borell zaista misli da Vijeće ministara može usvojiti bilo kakvu odluku bez pozitivnog mišljenja Republike Srpske", upitao je Košarac.

On je poručio da nema bilo kakvog kretanja Vijeća ministara bez prethodne suglasnosti institucija Republike Srpske.

"To je politika koju zastupam na zajedničkom nivou i od koje neće biti odstupanja ni milimetar. Bez Republike Srpske nema BiH", poručio je Košarac.

On je istaknuo da uskraćivanje projekata Republici Srpskoj direktno podriva procese u BiH te stav i podršku građana prema EU.

Kopirati
Drag cursor here to close