HRS

Kordić napustio kolegij: "Niti u jednom trenutku nije razmišljao o svojim građanima"

"Prvo i osnovno, on nema ovlasti donositi Odluku koju je samostalno donio i potpisao".
Vijesti / Politika | 22. 12. 2023. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kolegiju Gradskog vijeća Grada Mostara koji je održan 22. prosinca 2023. jedna od tema je bila i Odluka koju je donio gradonačelnik Kordić koja se odnosi na rad nedjeljom 31. prosinca 2023., i utorak 2. siječnja 2024.

Donošenje Odluke je, tvrde iz HRS-a, pravdao da će u te dane Mostar posjetiti veliki broj turista radi proslave Nove godine i da je to prilika za zaradu trgovačkim centrima, te će se napuniti proračun grada.

"Nije razmišljao o građanima"

"Niti u jednom trenutku nije razmišljao o svojim građanima koji bi taj dan morali raditi i biti odvojeni od svojih obitelji, a ne biti slobodni kako nalaže Odluka", dodaju iz HRS-a.

"Prvo i osnovno, on nema ovlasti donositi Odluku koju je samostalno donio i potpisao. Nadležno je Gradsko vijeće Grada Mostara. Drugo, Zakon o praznicima FBiH definira koji su neradni dani na teritoriju Federacije (2. siječnja 2023.). Treće, upozorili smo gradonačelnika da ovo nije prvi put da donosi populističke odluke za koje nema nadležnost, kao što je dodjela stana kao da je njegov, a ne imovina grada".

"Nakon što smo činjenice iznijeli na kolegiju, gradonačelnik je nezadovoljan napustio kolegij iz nama nepoznatog razloga, a Kolegij Gradskog vijeća Grada Mostara donio je Zaključak kojim poziva sve pravne i fizičke osobe sa djelatnošću na području Grada Mostara da poštuju odredbe "Odluke o radnom vremenu objekata br. 01-02-446/22" mostarskog Vijeća, koja je objavljena u Službenom glasilu broj 4/2022.", zaključili su iz HRS-a.

Službeni glasnik Grada Mostara

Podsjetimo, u Službenom glasniku Grada Mostara iz svibnja prošle godine objavljeno je kako su neradni dani na području Grada "oni koji su utvrđeni zakonima koji uređuju blagdane i neradne dane u Federaciji BiH i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te ono koje proglasi Gradsko vijeće Grada Mostara".

Tako se navodi da su neradni dani Dan državnosti, Dan rada, Dan neovisnosti i Nova godina u koju je ubrojan i 2. siječnja, dan kad je Grad Mostar, mimo Gradskog vijeća, odlučio da se ipak radi. U Službenom glasniku pak stoji i član koji kaže kako nadležni odjel može, "na zahtjev pravnih i fizičkih osoba odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim praznicima... te u vrijeme turističke sezone (od 15. lipnja do 15. rujna)" ali i da donosi rješenje za svaki pojedinačni slučaj koji se mora najaviti sedam dana ranije.

Radno vrijeme

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara je na sjednici održanoj 29.3.2022. godine donijelo Odluku o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara.

"Navodi se kako trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima mogu odrediti radno vrijeme svakim danom od 6.00 do 22.00 sati, osim nedjeljom i državnim praznicima. Trgovine na veliko i malom u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 7.00 do 21.00 sat, izuzev nedjeljom i državnim praznicima. Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7.00 do 24.00 sata, izuzev nedjeljom", navodi su iz Odluke koja je protivna novim naputcima da se može raditi i nedjeljom (31.12.) te na državni praznik (2.1.).

Kopirati
Drag cursor here to close