Od do

Što s radnim vremenom za Novu godinu u Mostaru?

U Službenom glasniku Grada Mostara iz svibnja prošle godine objavljeno je kako su neradni dani na području Grada ''oni koji su utvrđeni zakonima…
Gospodarstvo / Posao | 21. 12. 2023. u 13:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tražim hitnu i žurnu reakciju i javnu ispriku prema svim stanovnicima koje ste u neznanju ili namjerno doveli u zabludu'', stoji u pismu mostarskog gradskog vijećnika Ivana Zelenike upućenom Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove povodom odluke o radnom vremenu tijekom novogodišnjih blagdana.

Suprotnosti

Naime, donesena je odluka na kolegiju Gradonačelnika da će se u Mostaru moći raditi 31. prosinca do 18 sati, ali i 2. siječnja u potpunosti iako je to službeno neradni dan u državi.

Iz Gradske uprave neslužbeno doznajemo kako je riječ o privremenoj odluci samog gradonačelnika i da bi se ona mogla naći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pa samim time nije ni konačna jer je Vijeće može odbiti. Uz to, time se smanjuje rok da netko zatraži posebno radno vrijeme za Novu godinu jer po odluci rok za traženje izuzeća sedam dana. Odluka je donesena kako bi se gostima za novogodišnji doček u Mostaru omogućilo što više sadržaja.

Zelenika upozorava kako je ova odluka u suprotnosti s odlukom Gradskog vijeća o neradnim danima te da se isto pokušalo učiniti i s prvomajskim neradnim danima. Vijećnik HDZ-a BiH, koji je i dopredsjedatelj Gradskog vijeća navodi kako se trebaju poštivati odluke koje donosi mostarsko Gradsko vijeće. Prema toj odluci, zabranjen je rad nedjeljom, osim ako se kao dan odmora ne odredi neki drugi dan u tjednu, i državnim praznicima.

Službeni glasnik

Javnosti je upućeno i pismo djelatnika jednog prodajnog centra u kojem se izražava protivljenje ovakvoj odluci u kojem se navodi da su ''ostali blago šokirani kada smo vidjeli da je nedjelja 31.12.2023. radni dan unatoč odluci Grada Mostara da je ovaj dan neradni dan u Mostaru''.

''Svjesni smo činjenice kako našem društvu neke stvari i vrijednosti odavno gube vrijednost, ali isto tako odbijamo robovlasnički sistem po principu raditi ćeš šta ti kažem i kad ti kažem, jer postoje jasni Zakoni i odredbe koje je propisao sam Grad Mostar i u ovom slučaju idu u prilog nama radnicima'', navode djelatnici koji su željeli ostati anonimni.

U Službenom glasniku Grada Mostara iz svibnja prošle godine objavljeno je kako su neradni dani na području Grada ''oni koji su utvrđeni zakonima koji uređuju blagdane i neradne dane u Federaciji BiH i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te ono koje proglasi Gradsko vijeće Grada Mostara''.

Neradni dan

Tako se navodi da su neradni dani Dan državnosti, Dan rada, Dan neovisnosti i Nova godina u koju je ubrojan i 2. siječnja, dan kad je Grad Mostar, mimo Gradskog vijeća, odlučio da se ipak radi.

U Službenom glasniku pak stoji i član koji kaže kako nadležni odjel može, ''na zahtjev pravnih i fizičkih osoba odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim praznicima... te u vrijeme turističke sezone (od 15. lipnja do 15. rujna)'' ali i da donosi rješenje za svaki pojedinačni slučaj koji se mora najaviti sedam dana ranije.

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara je na sjednici održanoj 29.3.2022. godine donijelo Odluku o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara.

Bitno je platiti porez

''Navodi se kako trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima mogu odrediti radno vrijeme svakim danom od 6.00 do 22.00 sati, osim nedjeljom i državnim praznicima. Trgovine na veliko i malom u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 7.00 do 21.00 sat, izuzev nedjeljom i državnim praznicima. Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7.00 do 24.00 sata, izuzev nedjeljom'', navodi su iz Odluke koja je protivna novim naputcfima da se može raditi i nedjeljom (31.12.) te na državni praznik (2.1.).

Raspitali smo se u Poreznoj upravi o tome krši li netko zakon ako izdaje fiskalne račune, odnosno radi na neradni dan. No, čini se kako zakoni nisu usklađeni pa je državi bitno da se blagajna puni bez obzira kada.

Kopirati
Drag cursor here to close