'Mevlana'

Kordić: Nakon ramazana ćemo jasno iskomunicirati stavove

"Ja u principu nemam lošu komunikaciju s Islamskom zajednicom niti s Bošnjacima i narativ koji se htio stvoriti da je gradonačelnik protiv islama i da diskriminiram islamsku zajednicu neće proći nikome razumnom i normalnom", kazao je Kordić.
Vijesti / Politika | 07. 04. 2024. u 10:43 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U poštivanju svetog mjeseca ramazana u islamu nisam htio komunicirati dalje to sve, poštujući ramazan. Ali, ćemo sigurno iza ramazana, odnosno Bajrama vrlo jasno iskomunicirati stavove", kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić nakon najave Muftijstva mostarskog o podizanju tužbe Sudu u Strasbourgu zbog lokaliteta u središnjoj zoni Mostara.

Nema pravnog slijeda?

Kordić je bio gost Dnevnika PLUS RTV HB, a osvrnuo se na postavljanje table i billboarda povezanih s najavljenim projektom izgradnje Interkulturalnog centra 'Mevlana'.

Podsjetimo, iz Grada Mostara ranije su objavili kako najavljeni projekt ne zadovoljava dva osnovna preduvjeta: vlasništvo nad predmetnim zemljištem te je Regulacijskim planom na predmetnoj lokaciji planiran gradski trg.

"Ne vidim nikakav pravni slijed pošto se gospodin muftija poziva na vakufsko nasljeđe. Nakon što je bilo pokušaja na takav način koji je nedopustiv i nasilnog stavljanja billboard da bi izazvali poprilično ozbiljne tenzije mi smo se uključili i čitavu temu obradili kao takvu", kazao je Kordić.

Dodao je kako je pokušao smiriti tenzije, ali i naglasio kako je puno razloga zašto se sve to događa.

Kordić je podsjetio kako je središnja gradska zona dugogodišnji problem te naglasio kako je "predmetno zemljište u vlasništvu Grada Mostara te nema veze s Islamskom zajednicom".

Video: RTV HB | Dnevnik PLUS - Mario Kordić / 6.4.2024.

200 jedinica 

Dodao je kako će svoj stav jasno iskomunicirati nakon Bajrama kako se ne bi stvorili šumovi u komunikaciji.

Osvrnuo se gradonačelnik i na optužbe o diskriminaciji Islamske zajednice te dodao kako on i Gradsko vijeće ostaju pri tome da se u Mostaru ne diskriminira nijedna vjerska zajednica.

"Čisto da budem sasvim jasan, Islamskoj zajednici je u proteklim godinama od rata na ovamo vraćeno 200 jedinica, što poslovnih prostora, lokacija, zemljišta, vakufa i svega ostalog. Katoličkoj Crkvi 20-ak takvih lokacija, znači deset puta manje. Pravoslavnoj Crkvi deset. Sve je to dokumentirano i sve je to jasno vidljivo", naveo je Kordić.

Dodao je i kako jedina mogućnost iskrenog suživota u Mostaru da svi ispoštuju jedni druge.

"Ja u principu nemam lošu komunikaciju s Islamskom zajednicom niti s Bošnjacima i narativ koji se htio stvoriti da je gradonačelnik protiv islama i da diskriminiram islamsku zajednicu neće proći nikome razumnom i normalnom. Ja ipak u ovom gradu neko vrijeme i živim i znaju ljudi moj odnos i stav prema svim religijskim zajednicama", naveo je Kordić.

Tužba u zraku 

Gradonačelnik je dodao kako se u Mostaru moraju poštivati akti koje donosi Gradsko vijeće pojasnivši da su to regulacijski i prostorni planovi.

Podsjetimo, Medžlis Islamske zajednice ranije je optužio Kordića za totalitarizam, a Muftijstvo mostarsko najavilo je da priprema apelaciju Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine i tužbu Sudu u Strasbourgu kojom će "tražiti zaštitu prava u pogledu sakralnog prostora-lokaliteta Lakišića harema gdje postoji i zakonska osnova da se on tako tretira bez obzira na uzurpacije koje su slijedile" te da su Uredu visokog predstavnika (OHR) uputili zahtjev da bude formirana međunarodna ekspertna komisija koja će ispitati sve dozvole u Centralnoj zoni Grada Mostara.

Grad Mostar ranije je pozvao na prestanak manipulativnog djelovanja Islamske zajednice, kao i svih drugih političkih aktera u BiH koji, kako kažu, za cilj imaju pritisak na institucije Grada, a za direktnu posljedicu podizanje tenzija i dovođenje u zabludu svih žitelja Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close