Dilpomatski forum

Konaković u Antaliji: BiH ostaje opredijeljena svojim vanjskopolitičkim ciljevima

Na marginama Antalija Diplomatskog foruma, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa Angelinom Eichorst.
Vijesti / Politika | 02. 03. 2024. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na marginama Antalija Diplomatskog foruma, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa generalnom direktoricom za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije Angelinom Eichorst.

Članstvo u EU

Ministar Konaković istaknuo je još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao povijesni korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Europske unije, a ona bi spriječila stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna. 

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Europskoj uniji, što je vidljivo iz rezultata rada aktualnog saziva Vijeća ministara BiH, intenziviranja suradnje sa EUROPOL-om, angažiranom suradnjom sa zemljama zapadnog Balkana, praćenjem i radom na regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, suradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog europskog identiteta, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Konaković s Odobescu

Ministar Konaković susreo se danas i sa ministricom vanjskih poslova Rumunije Luminitom Teodorom Odobescu, a razgovarali su o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o njenim vanjskopolitičkim ciljevima. 

Konaković je istaknuo značaj i dobrobit koju bi donijela pozitivna martovska odluka Europskog vijeća  o otvaranju pristupnih pregovora za BiH. Naglasio je da BiH ostaje opredjeljena svojim vanjskopolitičkim ciljevima koji zahtijevaju kontinuiranu predanost unapređenju i izgradnji jakih demokratskih institucija, odbrambenih sposobnosti zemlje, sudjelovanju u  borbi protiv terorizma i ekstremizma, razvoju ekonomije i ostalih zajedničkih ciljeva Bosne i Hercegovine, zemalja Zapadnog Balkana, kao i zemalja članica EU.   

Sugovornici su zaključili da su bilateralni odnosi dvije zemlje veoma dobri, ali imajući u vidu da su one  i geografski blizu postoji dosta prostora za unapređenje svih oblika suradnje. Konaković je istaknuo da je potrebno sagledati mogućnosti zajedničkog djelovanja privrednih komora, organiziranje poslovnih foruma i prezentacije investicijskih potencijala, kao i dalje jačati suradnju u područjima obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i razvojnih tehnologija, priopćeno je iz Ureda za odnose s  javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close