"BiH nudi prilike za ulaganja i partnerstva"

Konaković pozvao predsjednika i premijera Bugarske u Mostar

Ministar Konaković je kazao kako Bosna i Hercegovina traži partnere za realizaciju važnih investicijskih projekata i da Republiku Bugarsku vidi kako jednog od njih.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2023. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u nastavku svoje službene posjete Republici Bugarskoj sastao se s premijerom Republike Bugarske Galabom Donevim i bugarskim predsjednikom Rumenom Radevim. 

Spremnost na suradnju 

Premijer Galab čestitao je ministru Konakoviću preuzimanje dužnosti, te je pozdravio kandidatski status koji je naša država nedavno dobila. Iskazao je spremnost za suradnju te pružanje svake vrste asistencije prilikom ispunjavanja četrnaest prioriteta za pristupanje Europskoj uniji.

Galab je prezentirao važne investicione projekte Republike Bugarske uz nadanje da će u skoroj budućnosti Bosna i Hercegovina i Bugarska surađivati na tom nivou. Naglasio je i da su u finalnoj fazi pripreme dva sporazuma između Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine te je najavio skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji u oblasti mladih i sporta, te Sporazuma o suradnji u oblasti turizma. 

Ministar Konaković je kazao kako Bosna i Hercegovina traži partnere za realizaciju važnih investicijskih projekata i da Republiku Bugarsku vidi kako jednog od njih. Dodao je da je Bosna i Hercegovina u postratnom periodu bila zemlja koja je trebala pomoć, a da je sada zemlja koja nudi prilike za ulaganja i prilike za partnerstva.

Pozvao ga je na Sarajevo Biznis Forum kao i Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru u mjesecu svibnju. 

Bitan trenutak 

Predsjednik Republike Bugarske Rumen Radev istaknuo je na samom početku sastanka da je nova dinamika u vanjskoj politici prepoznata u međunarodnim krugovima te da je Bosna i Hercegovina, kao tema razgovora vraćena u fokus. Dodao je da je upravo zbog toga ovo bitan trenutak za našu državu koji se ne smije propustiti. 

Foto: PR / Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i predsjednik Bugarske Rumen Radev

Istaknuo je nekoliko oblasti u kojima vidi priliku za unaprjeđenje suradnje naše dvije zemlje, između ostalog, turizam, energija, ali i oblast vojne obuke i vojnog obrazovanja u čemu već imaju ranija iskustva s određenim zemljama. 

Ministar Konaković je rekao da mu je čast što ima priliku sastati se s predsjednikom Radevim, te da je sastanak zapravo potvrda naših prijateljskih odnosa. Zahvalio se na činjenici da je fokus na države Zapadnog Balkana vraćen upravo za vrijeme predsjedavanja Republike Bugarske Europskom unijom, kao i politici proširenja Europske unije koju Republika Bugarska zastupa.  

U svjetlu razgovora o velikom broju mogućnosti za unaprjeđenje odnosa ministar Konaković je i na ovom sastanku iskoristio priliku da uputi poziv na Sarajevo Biznis Forum i Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru ističući upravo važnost takvih susreta za razvoj poslovne suradnje naše dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close