Sretno!

Konaković ide tražiti otvaranje pregovora s EU

Konaković je informirao neke zastupnike u Europskom parlamentu o napretku BiH u procesu europskih integracija proteklih mjeseci…
Vijesti / Politika | 12. 09. 2023. u 09:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, koji boravi u Strasbourgu, dogovorio je niz sastanaka s dužnosnicima EU da se prije finaliziranja Paketa proširenja zagovara odluka za dalji napredak BiH na europskom putu, po mogućnosti kroz donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da je Konaković dogovorio niz sastanaka s prije svega predstavnicima Europske komisije i Europskog parlamenta da se i predstavi napredak koji je BiH postigla.

Pet zakona

Konaković je informirao neke zastupnike u Europskom parlamentu o napretku BiH u procesu europskih integracija proteklih mjeseci, s posebnim naglaskom na nedavno usvojenih pet zakona.

Krajem kolovoza je predsjedateljica Vijeća ministara, Borjana Krišto, na Bledskom strateškom forumu rekla kako je BiH napravila ogroman iskorak u pogledu usklađivanja legislative s EU i ispunjavanja uvjeta iz Mišljenja Europske komisije koje treba realizirati.

"Očekujem da će to predstavnici europskih institucija znati prepoznati i da će vrlo brzo Bosna i Hercegovina otvoriti proces pregovaranja za pristupanje Europskoj uniji", kazala je Krišto.

Lijepe želje

Naime, u posljednje vrijeme počelo se govoriti kako bi BiH, ali i zemljama Zapadnog Balkana trebalo progledati kroz prste te ubrzati pristup u Europsku uniju.

Tako je, šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio u ponedjeljak nadu da će Bosna i Hercegovina krajem ove ili početkom 2024. godine otvoriti pregovore s Bruxellesom.

''Očekujemo od svih relevantnih političkih čimbenika da do kraja godina ubrzaju europski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH", naglasio je Grlić Radman tijekom sastanka Brdo-Brioni.

S druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako su izjave o tome da će zemlje regije ući u Europsku uniju do 2030. samo lijepe želje.

Kopirati
Drag cursor here to close