Budući ministar vanjskih poslova

Konaković: Poboljšanje odnosa BiH sa susjedima je prioritet

"Vjerujem u to da se s Dodikom i Čovićem mogu odabrati teme oko kojih se slažemo", kazao je Konaković dodajući kako ne dvoji da će Dodik nastaviti sanjati uspostavu velike Srbije, ali da će se morati suočiti s realnošću,
Vijesti / Politika | 18. 01. 2023. u 11:00 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je kako će mu prva zadaća po preuzimanju dužnosti biti put u Zagreb, a potom i u glavne gradove ostalih država regije, s ciljem poboljšanja uzajamnih odnosa, što smatra preduvjetom ubrzanja euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine - prenosi Hina pozivajući se na portal Klix.

Konaković, lider stranke Narod i pravda (NiP), jedne od članica bošnjačko-građanskog bloka, koji je dio nove vladajuće koalicije zajedno s HDZ BiH te Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, kandidat je za novog šefa bosanskohercegovačke diplomacije. U intervjuu za Klix, objavljenom u srijedu, najavio je kako bi potvrda imenovanja novog Vijeća ministara na Zastupničkom domu državnog parlamenta mogla uslijediti narednog tjedna.

Neće biti lako

Konaković je istaknuo kako u bosanskohercegovačkoj diplomaciji sada vlada veliki nered zbog utjecaja suprotstavljenih političkih frakcija na rad Ministarstva vanjskih poslova.

Istaknuo je kako BiH mora pojačati svoje djelovanje na destinacijama poput Washingtona i Bruxellesa, no najvažnijim smatra poboljšanje odnosa sa susjedima, koji utječu na stanje i procese unutar BiH.

"Šaljemo poruku da se pitanja BiH događaju i rješavaju u BiH i zato ponekad to miješanje naših susjeda proizvodi određene probleme. Mislim da je nužno da se relaksiraju (odnosi) prije svega sa susjednim zemljama, a kao preduvjet za naš daljnji euroatlantski put. Znamo da to neće biti lako, znamo da ni ova priča o promjeni političke scene nije lagana i ne događa se preko noći", izjavio je Konaković.

Dodao je kako se hitno mora riješiti pitanje granice s Hrvatskom i Srbijom, jer je to uvjet realizacije nekih važnih međudržavnih projekata, na kojima opet inzistiraju lideri bosanskih Hrvata odnosno Srba, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Dodik nastavlja sanjati uspostavu velike Srbije

Konaković je istaknuo kako je bošnjačko-građanski blok spreman odobriti svaki međudržavni projekt koji je u interesu građana BiH, no inzistirat će da se to radi sukladno važećim zakonima ali i regulativama Europske unije. Dodao je kako je upravo to razlog koji priječi da se Dodiku dade suglasnost za gradnju još jednog plinovoda kojim bi se BiH, odnosno Republika Srpska, opskrbljivala plinom isključivo iz Rusije, pa bi umjesto toga trebalo raditi na povezivanju s plinskom mrežom Hrvatske preko tzv. južne interkonekcije, odnosno preko Zagvozda.

"Vjerujem u to da se s Dodikom i Čovićem mogu odabrati teme oko kojih se slažemo", kazao je Konaković dodajući kako ne dvoji da će Dodik nastaviti sanjati uspostavu velike Srbije, ali da će se morati suočiti s realnošću, odnosno s činjenicom da od toga neće biti ništa jer neće biti nikakvog odvajanja RS iz BiH bez sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close