Izvanredni sastanak

Komšićev DF traži legitimno predstavljanje Bošnjaka u Srebrenici

Moja adresa: Srebrenica" jučer je u popodnevnim satima održala izvanredni sastanak na kojem je donijela tri zaključka.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srebrenica

Nakon smjene Ćamila Durakovića s pozicije predsjednika Skupštine Općine Srebrenica, inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" jučer je u popodnevnim satima održala izvanredni sastanak na kojem je donijela tri zaključka.

"Na prijedlog Stranke za BiH (čiji je član Salko Tursunović), Klub vijećnika koalicije "Moja adresa: Srebrenica" isključuje Salku Tursunovića iz ovog kluba", prvi je zaključak.

Drugi je da Salko Tursunović nema podršku Kluba vijećnika koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i DF-a u Skupštini Općine Srebrenica, a treći da Klub vijećnika koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i DF nastavljaju podržavati bošnjačke dužnosnike koji su imenovani na prijedlog ovog kluba.

"S obzirom na to da se Klub vijećnika koalicije 'Moja adresa: Srebrenica' i DF zalažu za ostvarivanje prava Bošnjaka kroz kolektivno, zajedničko djelovanje vijećnika Bošnjaka, a nikako putem pojedinačnog monopola preuzimanjem političkih ovlasti, pozivamo Salku Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine jer na tu poziciju nije imenovan na prijedlog ovog kluba i nema podršku nijednog vijećnika Bošnjaka u obnašanju te funkcije", kažu oni.

Kažu i kako kolege vijećnike iz srpskih stranaka pozivaju da se vrate u okvire civiliziranog dijaloga uvažavajući legitimnu volju Kluba bošnjačkih vijećnika, a koja se ne ogleda ni u prijedlogu ni podršci ovog kluba u samopredlaganju Salke Tursunovića na poziciju predsjednika Skupštine, prenosi Dnevnik.ba.

"Također, kolege vijećnike iz srpskih stranaka podsjećamo da su jučerašnjim jednonacionalnim preglasavanjem politički kidnapirali glas i političku artikulaciju volje predstavnika srebreničkih Bošnjaka, čime su doprinijeli urušavanju temeljnih normi demokratskog društva, načela jednakosti i ravnopravnosti, u našoj lokalnoj zajednici", kažu.

Kopirati
Drag cursor here to close