Klub Moja adresa Srebrenica

Srebrenica: Salko Tursunović izbačen iz kluba u ''kojem se vodi bošnjačka politika''

Salko Tursunović je glasovao protiv smjene Ćamila Durakovića, nakon što su ga imenovali umjesto njega, Salko je izbačen iz Kluba Moja adresa Srebrenica.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2021. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salko Tursunović nije više član Kluba Moja adresa Srebrenica u Skupštini Općine Srebrenica, potvrdio je za Faktor smijenjeni predsjedavajući Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

''Imali smo sastanak Kluba, dijela Kluba koji je danas napustio sjednicu, nas pet, da se očitujemo nakon moje smjene i da zauzmemo neki stav. Prvo što smo učinili jeste da smo dali jasnu poruku da Tursunović nije dio naše politike i isključen je iz Kluba koalicije Moja adresa Srebrenica na prijedlog Stranke za BiH, stranke čiji je Tursunović član'', kazao je Duraković.

Nelegitiman

Istaknuo je da je Tursunović isključen jednoglasno, te da su donijeli i nekoliko drugih odluka.

''Opredijeljeni samo da dalje zajedno nastupamo, da dajemo podršku svim onim Bošnjacima koje je ovaj Klub predložio na određene pozicije i funkcije i pozvali smo naše srpske kolege da se vrate civiliziranom dijalogu u okvire legitimnih Bošnjaka, a ne pojedinaca koje oni izvlače iz našeg Kluba, dakle oni nisu legitimni da zastupaju Bošnjake, oni mogu zastupati svoj interes neki, ali bošnjačka se politika vodi u Klubu koalicije Moja adresa Srebrenica i to može biti tako ili nikako'', kazao je Duraković.

Istaknuo je da Tursunović sada samostalno djeluje zajedno sa srpskom većinom koja ga je predložila i imenovala na poziciju predsjednika Skupštine Općine Srebrenica u ime Bošnjaka.

Ogradila se i Stranka za BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu podržava odluku grupe bošnjačkih odbornika u Skupštini opštine Srebrenica da ne prisustvuju sjednici na kojoj je smijenjen predsjedavajući Skupštine Ćamil Duraković.

''Odluka odbornika Salke Tursunovića da prihvati kandidaturu za predsjedavajućeg i bude izabran glasovima srpskih odbornika je njegova osobna odluka i nije u skladu sa dogovorom bošnjačkih odbornika sa sastanka koji je održan jutros.

U budućem radu Skupštine opštine Srebrenica Stranka će podržavati zastupnike koji nastupaju jedinstveno, a među kojima je i naš odbornik Bernis Ademović, i inzistirati da se interesi i prava Bošnjaka povratnika zastupaju na način kako je to jučer učinila poslanica u Skupštini RS Begija Smajić, a ne kao zastupnik Salko Tursunović koji je suprotno dogovoru grupe vijećnika prihvatio da bude izabran isključivo glasovima srpskih odbornika'', prioćeno je iz Stranke za BiH.

Glasovao protiv smjene

Podsjetimo, Salko Tursunović izabran je za novog predsjednika Skupštine općine Srebrenica, pola sata nakon što je 15 vijećnika iz reda srpskog naroda smijenilo dotadašnjeg predsjednika Ćamila Duraković, objavila je jučer Srna. Sjednici nisu nazočili bošnjački vijećnici, osim Tursunovića koji je glasovao protiv smjene.

Kako je navedeno u odluci, Duraković je smijenjen ''zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u osobno ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica''.
Kopirati
Drag cursor here to close