O sigurnosnoj situaciji

Komšić zatražio ''još čvršću podršku NATO-a u budućnosti''

Komšić je naglasio da je podrška koju pružaju Oružanim snagama BiH i Ministarstvu obrane BiH izuzetno značajna kako bi sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2022. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Komšić i McGaha

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu brigadnu generalicu NATO stožera u Sarajevu Pamelu McGaha, a na sastanku je razgovarano o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i na međunarodnom nivou, u kontekstu rata u Ukrajini, te rizika od eskalacije sukoba u BiH i drugim državama zapadnog Balkana.

Sugovornici su pozdravili suradnju Bosne i Hercegovine s NATO stožerom  u Sarajevu i državama članicama NATO saveza, te zaključili da ta suradnja mora biti još čvršća u budućnosti, kako bi BiH ispunila sve preduvjete za punopravno članstvo u Sjevernoatlantski savez.

Predsjedavajući Komšić je naglasio da je podrška koju pružaju Oružanim snagama BiH i Ministarstvu obrane BiH izuzetno značajna kako bi sačuvali mir, stabilnost i sigurnost svih građana u BiH.

Zapovjednica McGaha ponovila je podršku NATO stožera  miru i stabilnosti u BiH i zahvalila na kontinuiranoj suradnji s Ministarstvom obrane BiH i OSBiH, te istaknula da je NATO posvećen očuvanju sigurnosti, te zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Tema sastanka bila je i trenutna blokada rada državnih institucija, koja onemogućava usvajanje proračuna institucija i međunarodnih obaveza BiH, zbog čega su, između ostalog, blokirana financijska sredstva namijenjena za realizaciju projekata vezanih za reformu obrane i europske integracije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je brigadnoj generalici Pameli McGaha na pomoći i podršci reformskim i integracijskim procesima u BiH u oblasti odbrane, te izrazio uvjerenje da će se nastaviti razvijati i u budućnosti, s ciljem harmoniziranja OSBiH s NATO standardima, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close