Što piše?

Srbija i Kosovo potpisuju sporazume u kojima navodno nema međusobnog priznanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti trebali bi potpisati dokumente koji su usuglašavani u četvrtak i u noći na petak.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2020. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump bit će u petak na potpisivanju gospodarskih sporazuma između Srbije i Kosova u Washingtonu, objavila je Bijela kuća, a srbijanska javna televizija prenosi da u njima nema točke o uzajamnom priznanju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti trebali bi potpisati dokumente koji su usuglašavani u četvrtak i u noći na petak.

Bijela kuća je priopćila da će Trump u petak u 11 sati po lokalnom vremenu pozdraviti Hotija i Vučića i sudjelovati u svečanom potpisivanju ekonomskih sporazuma.

Kasnije u petak predviđeni su odvojeni sastanci Vučića i Hotija s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima potvrdio da mu je tijekom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje, što je on odbacio, i uvjeren je da ta točka više neće biti u dokumentu nazvanom "Ekonomska normalizacija".

Kosovski premijer nije odgovorio na pitanje je li postojao takav prijedlog, ali je naglasio kako Bijela kuća dosad nikad nije nudila štetne sporazume za Kosovo.

"Mogu reći da neprihvatljivi sporazumi za Kosovo nikada nisu došli i neće doći iz Bijele kuće. Postigli smo veliki napredak u ekonomskoj suradnji i korak smo bliže zaključenju ovog pitanja. Jer sve što pričamo o Srbiji odnosi se na priznanje. Danas smo napravili veliki korak ka približavanju. Niti je postavljeno niti će ikada biti postavljeno (pitanje granica)", izjavio je Hoti prištinskim medijima.

Poslije prve runde pregovora, specijalni Trumpov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell objavio je na Twitteru kratku poruku: "Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu".

Optimizam dijeli i Robert O'Brian, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost. "Vrlo dobra runda razgovora s liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak", tvitao je O'Brian.

Profesor političkih znanosti i stručnjak za Balkan sa sveučilišta u Grazu Florian Biber izjavio je u petak kako razgovore u Bijeloj kući tumači kao pokušajda Trump "proda neki uspjeh na međunarodnom planu, neovisno o biti i rezultatu".

"Ne bih to tumačio kao dokaz da sporazum treba biti stvarno potpisan i da je on stvarno nešto što će utjecati na odnose Srbije i Kosova", rekao je Biber za N1.

Kosovo i Srbija potpisali su u siječnju ove godine, uz posredovanje Richarda Grenella i Roberta O’Briena, pismo namjere o ponovnoj uspostavi zračne linije između Beograda i Prištine, koja je u prekidu 21 godinu, a kasnije i o razvoju željezničkog i cestovnog prometa, prenosi Hina.

To je postignuto u vrijeme blokade dijaloga koji Kosovo i Srbija, pod okriljem Europske unije, vode od 2011.

Zastoj u dijalogu počeo je u studenom 2018, kada su kosovske vlasti uvele stpostotne carine na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je novi kosovski premijer Avdulljah Hoti ukunuo u lipnju.

Iako stalno naglašava da je spreman na kompromis, službeni Beograd ustraje u tome da nikada neće priznati neovisnost Kosova, koju je bivša srbijanska pokrajina, uz snažnu potporu Zapada, jednostrano proglasila 2008.

Kopirati
Drag cursor here to close