Predsjedavajući

Komšić: Várhelyi očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje

Željko Komšić danas se sastao s europskim komesarom za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2021. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon sastanka s europskim komesarom za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem, kazao je da su na sastanku prenesene četiri važne poruke.

Dodao je da je jedna od njih da Europska unija stoji iza svog Mišljenja Europske komisije o BiH i da očekuje prekid blokade rada institucija, ne samo kad treba odlučivati o prihvaćanju kredita koje daje EU, već i o pitanju implementacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Kao primjer Olivér Várhelyi je naveo novi Zakon o javnim nabavkama, dodao je Komšić u priopćenju nakon sastanka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istaknuo je da je druga poruka europskog komesara da očekuje dalje jačanje institucija BiH, a ne njihovo slabljenje, a sve u cilju daljeg napretka Bosne i Hercegovine na svom europskom putu.

Olivér Várhelyi je, također, naglasio da je Zajedničko regionalno tržište (CRM), za koje je EU osigurala 30 milijardi eura, osnova ekonomskog napretka cijel regije, te da EU ne preporučuje u ovom trenutku smanjenje kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Na susretu je naglašeno, kaže Komšić, da regionalna suradnja i Zajedničko regionalno tržište ostaju interes regije i nezamjenjiv faktor puta BiH na putu ka EU, te da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta regije.

Kopirati
Drag cursor here to close