Oštro

Komšić: Umjesto isprike, na sceni politika zagovaranja genocida

Prisustvo dužnosnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, ističe Komšić, nasilan je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2020. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očito je da državni vrh Srbije u kontinuitetu ne poštuje suverenitet države Bosne i Hercegovine, jer ne poštuje odluku najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini, odnosno odluku Ustavnog suda BiH da je 9. siječanj neustavan, a radi dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa važno je obje države poštuju odluke sudskih instanci. Nažalost, u ovom konkretnom primjeru to nije slučaj'' komentirao je za beogradske novine "Danas" Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Osvrnuo se na to što godinama unazad najviši srpski dužnosnici prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske, usprkos tvrdnjama da poštuju državnost BiH.

Prisustvo dužnosnika Srbije na ovakvim i sličnim manifestacijama, ističe predsjedavajući, nasilan je udar na suverenitet Bosne i Hercegovine.

''Poslije objave Strategije odbrane koja također zadire u suverenitet Bosne i Hercegovine, ovo je još jedna u nizu provokacija a tako se ne grade dobrosusjedski odnosi. Nakon svega što su država Bosna i Hercegovina i njeni građani proživjeli, sada iz Srbije umjesto da čujemo ispriku, ponovo vidimo glasno zagovaranje politika koje su dovele do neviđenih stradanja i genocida'', zaključuje Željko Komšić u izjavi za "Danas".

Povodom 9. siječnja, Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u Banjoj Luci je jučer održan defile kojem su prisustvovali najviši dužnosnici tog entiteta i visoko izaslanstvo Srbije na čelu s predsjednicom vlade.

Osim Ane Brnabić, u obilježavanju tog dana sudjelovali su ministar obrane Aleksandar Vulin, generalni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Kopirati
Drag cursor here to close