Drhtava ljevica

Komšić SDP-u nudio ujedinjenje, Nikšić odbio

Pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik DF-a je rekao kako je kongres ujedinjenja SDP-u ponuđen prije izvjesnog vremena.
Vijesti / Politika | 07. 03. 2018. u 08:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta (DF) ponudila je kongres ujedinjenja Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH pod jedinim uvjetom da lideri Željko Komšić i Nermin Nikšić ne budu na rukovodećim dužnostima te nove stranke, no ovu je ponudu SDP odbio, potvrdio je Nezavisnim novinama dužnosnik DF-a.

Pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je rekao kako je kongres ujedinjenja SDP-u ponuđen prije izvjesnog vremena.

"Međutim, od toga nije bilo ništa. Također, prije kandidature Komšića za Predsjedništvo BiH pisali smo SDP-u i pitali ih što misle o toj kandidaturi, ali oni se nisu udostojili ni da nam odgovore", tvrdi ovaj neimenovani dužnosnik.

Nezavisne novine navode kako  iz izjava pojedinih dužnosnika SDP-a proizilazi da se nešto doista krupno događalo na relaciji dvije stranke.

"Ta ponuda nije službena i nisu je razmatrali organi SDP-a. Tu priču sam čuo ranije iz usta Željka Komšića, da je on spreman na ujedinjenje, ali da on i Nikšić ništa ne budu u toj stranci, ali ponavljam, koliko ja znam ta ponuda nije službena i nisu je razmatrali organi stranke", kaže za Nezavisne Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a.

Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a, nije želio govoriti na ovu temu.

"Mene te priče ne zanimaju, ne želim se valjati u blatu. Za sve parlamentarne teme, zakone i bilo što drugo ja sam na raspolaganju", rekao je Magazinović.

Ostali visoki dužnosnici SDP-a, uključujući samog lidera Nikšića, s kojim su novinari Nezaviosnih novina pokušavali stupiti u kontakt, nisu odgovarali na pozive.

Politički analitičari, pak, smatraju kako je mnogo bitnije hoće li ove dvije stranke imati zajednički nastup od toga hoće li se ujediniti.

"Ujedinjenje je mnogo manje važno od zajedničkog djelovanja, ali i onog koje bi okupilo građanski dio BiH, ali i sindikalni pokret. Ja mislim da je to važnije", kaže Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara.

No, on izražava žaljenje što ne vidi da će biti takvog okupljanja, kao ni okupljanja oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da se ovakve priče uvijek svode na priče o interesima pojedinaca, "što govori o demokratskoj (ne)kulturi na bh. političkoj sceni".

"Moramo uzeti u obzir da sve te stranke koje se zalažu za ujedinjenje govore da su građanske opcije, a građanske opcije nisu ljevica, jer agenda građanske opcije je jedna konzervativna liberal-demokratska opcija. Dakle, u BiH se još nikada nije otvorilo pitanje ideološkog procesa", zaključuje profesor Mujkić.

No, nakon sastanka visokih izaslanstava SDP-a i DF-a, predvođenih liderima Nerminom Nikšićem i Željkom Komšićem u Sarajevu održanom u srijedu, navedeno je kako je riječ o nastavku suradnje SDP-a i DF-a, te da je razgovarano o ''eventualnim oblicima budućeg zajedničkog političkog djelovanja''.

"Osim smjernica mogućeg zajedničkog nastupa na predstojećim općim izborima, na ovom sastanku je data puna podrška radu i jačanju Proeuropskog bloka u RS, koji osim SDP-a i DF-a čini još nekoliko stranaka iz ovog dijela BiH. Dogovoreno je da će ova vrsta susreta biti intenzivirana", priopćeno je nakon sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close