Izborne jedinice

Komšić pozdravio probosanske snage uoči preglasavanja Hrvata

Komšić je ''pozdravio jedinstvo probosanskih opcija'' rekavši kako je Zakon o izbornim jedinicama primjer demokratske borbe.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2018. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikada više Zagreb a ni Beograd neće nama građanima Bosne i Hercegovine pisati zakone. Ovo je naša država, i u njoj će vrijediti onakva pravila kakva vrijede u demokratskom i civiliziranom svijetu a ne ona pravila kakva zamišljaju oni koji još nisu odustali od zlih namjera prema Bosni i Hercegovini", izjavio je čelnik Demokratske fronte i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Željko Komšić uoči sjednice Doma naroda na kojoj bi se trebao izglasati Zakon o izbornim jedinicama.

Komšić je ''pozdravio jedinstvo probosanskih opcija'' rekavši kako je Zakon o izbornim jedinicama primjer demokratske borbe.

Kako je priopćeno iz DF-a, Komšić je izrazio uvjerenje da će Zakon biti usvojen na sjednici Doma naroda, te pozdravio jedinstvo svih probosanskih opcija koje su kako je naveo, ''smogle snage da se odupru antiustavnim rješenjima kakva su dolazila iz tzv. HNS-a, te da formuliraju prijedlog Zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućava nesmetanu implementaciju izbornih rezultata''.

"Glasovanje u Domu naroda od iznimne je važnosti. Želim ovim putem pozvati sve izaslanike iz reda probosanskih opcija da izvrše svoju demokratsku i patriotsku dužnost te da podrže usvajanje Zakona. DF je od početka aktivno sudjelovao u izradi ovog Zakona, te vodio demokratsku političku borbu kako bi se Zakon našao u parlamentarnim klupama. Želio bih izraziti zahvalnost zastupnicima i izaslanicima iz ostalih stranaka koji također čvrsto stoje na stanovištu da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti. Također, želim im čestitati zbog toga što nisu pokleknuli pred politikom ucjena i pritisaka koji dolaze od strane službenog Zagreba koji svim silama nastoji progurati diskriminirajuća rješenja u Bosni i Hercegovini", rekao je Komšić.

Rekao je kako od sutra počinje nova etapa u borbi za demokratsku, jedinstvenu, nedjeljivu građansku državu Bosnu i Hercegovinu.

"Osjećam stanovitu dozu ponosa zbog toga što smo svi zajednički odbacili zagrebačke ultimatume i nametanja diskriminirajućih rješenja koja su nezamisliva u demokratskom svijetu. Pokazalo se tko stoji uz demokratske vrijednosti a tko nasuprot njih'', rekao je čelnik DF-a.

Naime, na izvanrednom zasjedanju izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta danas bi se trebali izjašnjavati o jednoj točki dnevnog reda - Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Izjašnjavanje o navedenom zakonu bi trebalo biti po hitnoj proceduri, koju su sugerirali predlagači zakona: klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Ukoliko zakon bude izglasan u tom domu bit će omogućeno da stupi na snagu jer je nedavno jednoglasno usvojen u Zastupničkom domu, pri čemu tom izvanrednom zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Izrazili su stav da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebao odlučivati Ustavni sud FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close