SNSD neće odstupati od stavova

Cvijanović: EU je strateški cilj, ali bez OHR-a

"Mi imamo interes za partnerstvo i dobru suradnju sa svima u vanjskom svijetu, i sa NATO i EU i Rusijom, ali nema spremnosti za članstvo u NATO", naglasila je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2022. u 20:57 BHRT
Željka Cvijanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevo ne idem sa bilo kakvim predubjeđenjima, ali ne vidim suštinsku razliku u politikama SDA i SDP-a. Od ostalih članova Predsjedništva očekujem samo da radimo u okvirima Ustava BiH, a u interesu onih koji su nas birali, izjavila je za BHRT buduća članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Naglasila je da SNSD neće odstupati od dobro poznatih stavova, koji se ne poklapaju sa stavovima ostalih članova Predsjedništva, akcentujući vanjsku politiku.

Prema njenim riječima, sa druga dva novoizabrana člana Predsjedništva se ne slaže u mnogim pitanjima, posebno vanjskopolitičkim, gdje će se, kako je rekla, razlika najviše vidjeti.

Nema sankcija Rusiji

Osvrnula se na rusko-ukrajinski rat, te ponovila da Republika Srpska želi ostati neutralna.

Kako je rekla, nema odluke o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, iako postoje pritisci.

"BiH bi trebalo da se usmjeri na sebe i svoje probleme, i političke i ekonomske, i da tražimo najbolja rješenja za sve naše građane. Treba da gledamo kako ćemo ekonomski ostati što manje oštećeni", rekla je Cvijanović.

EU i dalje strateški cilj

Govorila je i europskom putu Bosne i Hercegovine.

"EU je strateški cilj, ako ništa bar deklarativno, ali bi trebalo da bude i suštinski", navela je Cvijanović.

Ocijenila je da je interesovanje za članstvo naše zemlje u Europskoj uniji oslabilo u oba entiteta.

"Europa treba da ima precizniji i jasniji stav kad je riječ o zemljama regije", navela je Cvijanović.

Dodala je da Republika Srpska želi da ima dobru spoljnopolitičku suradnju sa svima.

"Mi imamo interes za partnerstvo i dobru suradnju sa svima u vanjskom svijetu, i sa NATO i EU i Rusijom, ali nema spremnosti za članstvo u NATO", naglasila je Cvijanović.

BiH ne trebaju stranci za odlučivanje

Još jednom je ponovila da Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Ona je rekla da EU jeste strateški cilj, ali cilj u kojem nema visokog predstavnika i stranaca koji upravljaju pravosuđem BiH, jer je zbog njih BiH u neredu.

"Visoki predstavnici ne treba da donose odluke umjesto domaćih institucija, ne treba da služe kao zaštita za jednu politiku protiv neke druge, a pogotovo za politiku jednog naroda. Ako visoki predstavnik ili bilo koji drugi međunarodni predstavnik nije na usluzi da pomogne istovremeno svima ovdje, nego služi svrstavanju, neustavnom mijenjanju i nametanju neustavnih rješenja - on ne pomaže nikome u BiH", istaknula je Cvijanović.

Ona je dodala da se zalaže za politiku razgovora domaćih faktora uz pomoć i podršku stranaca, ali bez mijenjanja Ustava i nametanja zakona.

"Mi ovdje samo treba da budemo realni i otvoreni da jedni sa drugima dogovorimo određena pitanja",naglasila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close