Moda

Komšić protiv konstitutivnosti

''Moderni sustav koji nije utemeljen na tzv. principu konstitutivnosti naroda, a o kojem govore europski službenici, nije ništa drugo nego sustav građanske države'', zaključio je Komšić.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2021. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da su poruke direktorata za ljudska prava Vijeća Europe u vezi sa odbacivanjem sustava utemeljenog na tzv. konstitutivnim narodima, a koje su posljednjih dana upućene od Christophe Poirela šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Europe od povijesnog značaja, priopćeno je iz Ured člana Predsjedništva BiH.

''U potpunosti sam suglasan sa porukom šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Europe da je vrijeme da Bosna i Hercegovina prijeđe na drugačiji moderni sustav u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima'', poručio je Komšić.

''S tim vezi, također dijelim stanovište europskih službenika, da je sustav koji je osmišljen na konstitutivnim narodima, glavna prepreka koja je povezana sa ustavnim okvirom, u provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava, o čemu eksplicitno govore presude istog suda'', dodao je Komšić.

''Poruke europskih službenika poput poruka šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Europe, imaju poseban značaj u pogledu cijele diskusije koja se tiče izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Moderni sustav koji nije utemeljen na tzv. principu konstitutivnosti naroda, a o kojem govore europski službenici, nije ništa drugo nego sustav građanske države'', zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close