Područja i mandati

Komšić o Mostaru: Ovo što su smislili Bakir i Dragan neće moći

"Oni su dogovorili Statut, a Mostar je ustavna kategorija. Znate li kad će izmijeniti Ustav Federacije?”, rekao je Komšić.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2020. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, gostujući kod Senada Hadžifejzovića komentirao je prijedlog novog Statuta Grada Mostara koji su dogovorili SDA i HDZ. To bi trebalo omogućiti da se održe izbori u ovom gradu.

Međutim, Komšić je kazao da od toga nema ništa.

On je kazao da ne zna uopće kakav je dogovor jer nije sudjelovao u pregovorima, ali da je pročitao objave u medijima.

Hadžifejzović je objasnio što je prijedlog i rekao je da gradonačelnik i dogradonačelnici neće biti Bošnjak ili Hrvat, ali je istaknuo da to onda vrlo lako može biti HDZ-ov Srbin ili SDA-ov.

“Ima još jedna kategorija, a to je pomoćnik za financije bez čijeg potpisa ne može ništa. Ali, gdje su se oni prekombinovali i stvari neće ići. Oni su dogovorili Statut, a Mostar je ustavna kategorija. Znate li kad će izmijeniti Ustav Federacije?”, rekao je Komšić.

Podsjetimo, u dokumentu koji je načelno dogovoren između dvije stranke, šest gradskih područja ostaju izborne jedinice kako je to bilo definirano ii ranije, dok birači iz bivše centralne gradske zone svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvaruju u Gradskom području Jugozapad ili Stari grad.

I dalje su aktualna dva modela raspodjela mandata. Prema prvom, iz tri gradska područja s uslovo rečeno hrvatskom većinom bira se 15 gradskih vijećnika. Iz uslovno rečeno većinski bošnjačkih područja 11 vijećnika, dok se ostalih devet bira se kompenzacijske liste, teritorija Grada Mostara kao cjeline.

Drugi model koji je također predložen je raspodjela mandata po kojem se iz gradskog područja biraju dvadeset dva gradska vijećnika, na način da se iz većinski hrvatskih gradskih područja bira 13 gradskih vijećnika, iz većinski bošnjačkih, devet. Preostalih trinaest gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice. Ukoliko svaki od konstitutivnih naroda ne osvoji minimalan broj od četiri mandata, ili ne bude izabran barem jedan (1) gradski vijećnik iz reda Ostalih, naknadni kompenzacijski mandat se dodjeljuje kandidatu relevantnog naroda ili Ostalih sa kompenzacijske liste političke stranke ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova

Ustavni sud BiH izborna pravila za grad Mostar stavio je izvan snage, jer suštinski vrijednost glasa nije bila ista kako se tvrdilo u apelaciji dužnosnika HDZ-a.

Isti broj vijećnika u GV dolazio je iz izbornih jedinica koje su imale značajnu razliku u broju stanovnika, na uštrb Hrvata, što se kroz dva navedena modela kompenziralo.

No s druge strane treba podsjetiti da je imao poseban status zbog ratne prošlosti i sustavnog iseljavanja i protjerivanja bošnjačkog stanovništva, zbog čega je nakon rata izborna pravila i statut nametnula međunarodna zajednica želeći osigurati da nijedan narod nema dominaciju u Mostaru.

Prema prijedlogu koji je načelno dogovoren, daju se u puno veće ovlasti predsjedniku Gradskog vijeća čiji potpis mora biti na svim nalozima za plaćanje iznad dva miliona maraka, no doznajemo da ce ta cifra biti spuštena na pola miliona i taj zaštitni mehanizam je uz ostalo razlog zbog kojeg je SDA odustala od dogradonačelnika. O detaljima dokumenta iz HDZ-a i SDA, nisu željeli govoriti, no složni su da je učinjen značajan pomak.

U SDA traže da međunarodni predstavnici budu garant provedbe Statuta na prvoj konstiturajućoj sjednici budućeg Gradskog vijeća, u OHR-u su odgovorili da mogu biti samo svjedoci.

Za HDZ je u ovom trenutku bitno da se usvoje izborna pravila u Parlamentu, da cijelu stvar ne presudi Ustavni sud, da se o Statutu dogovara nakon izbora . I to je zapravo onih pet posto za koje je i visoki predstavnik ranije potvrdio da nisu dogovoreni

Kopirati
Drag cursor here to close