Široke ruke

Komšić meštru Luzzagu uručio 'Povelje i pisma stare bosanske države'

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naglasio je potrebu intenziviranja diplomatskih odnosa i potpisivanjа prvog okvirnog sporazuma o suradnji između Malteškog reda i Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2022. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se s Nj.E. velikim meštrom Fra' Marcom Luzzagom, velikim kancelarom Albrechtom Freiherrom von Boeselagerom i drugim predstavnicima Suverenog viteškog malteškog reda u Villi Magistrale u Rimu.

Razgovarali su o pandemiji COVID-19, migrantskoj krizi u regiji i u svijetu, međunarodnim odnosima, kao i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 

Foto: PR / Željko Komšić s predstavnicima Suverenog viteškog malteškog reda

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Suverenog viteškog malteškog reda ocijenjeni su dobrim i prijateljskim. 

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naglasio je potrebu intenziviranja diplomatskih odnosa i potpisivanjа prvog okvirnog sporazuma o suradnji između Malteškog reda i Bosne i Hercegovine.

Na koncu susreta Komšić je velikom meštru uručio vrijedan poklon, knjigu "CODEX DIPLOMATICUS REGNI BOSNAE" - Povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića Dubrovniku, jedan od najznačajnijih dokumenata iz diplomatskog korpusa srednjovjekovne Bosne.

Tijekom posjeta Vatikanu, Komšić se sastao s predstavnicima dijaspore - Fatimom Neimarlijom i Ajlom Nuhbegović iz Udruge "Bosna u srcu" iz Rima, te Medagom Hodžić iz Udruge "Bosna i Hercegovina izvan granica" iz Piacenze.

Foto: PR / Željko Komšić s predstavnicima Suverenog viteškog malteškog reda
Kopirati
Drag cursor here to close