Imenovanje Borjane Krišto

Komšić krši Poslovnik o radu Predsjedništva BiH

On zamjera to što u sporazumu stranaka "osmorke", HDZ-a i SNSD-a nije preciziran put BiH ka članstvu u NATO.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2022. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH u četvrtak bi trebalo razmatrati odluku o imenovanju mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a posebno zanimljivi bit će najavljeni potezi člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je, kako piše Avaz, najprije od kandidatkinje za mandatara tražio da članovima Predsjedništva BiH "predstavi i obrazloži svoj program", ali je naknadno takav stav ublažio novom najavom da će, ako ta točka bude na dnevnom redu, imati nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

On zamjera to što u sporazumu stranaka "osmorke", HDZ-a i SNSD-a nije preciziran put BiH ka članstvu u NATO.

Međutim, Poslovnikom o radu Predsjedništva nije predviđen nikakav dijalog s kandidatom za mandatara, a pogotovo ne predstavljanje programa rada, tako da je odluka Krišto da ovakve zahtjeve ignorira – očekivana.

Foto: Screenshot / Poslovnik o radu Predsjedništva

Članom 38. Poslovnika detaljno je propisana procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, prema kojoj Predsjedništvo, prije njegovog imenovanja, može započeti konzultacije s predsjedavajućim Zastupničkog doma PSBiH i njegovim zamjenicima ili predstavnicima političkih partija koje participiraju u Zastupničkom domu PSBiH, ali ne i s kandidatom za tu poziciju.

Nakon eventualnih konsultacija predsjedavajući saziva vanrednu sjednicu čiji dnevni red sadrži samo jednu tačku, glasovanje o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"U postupku imenovanja svaki član Predsjedništva može predložiti jedno ime".

"Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu imenovati predsjedavajućeg", navedeno je u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Komšićevo obrazloženje zbog čega traži "odgovore na nekoliko pitanja" o NATO putu politički analitičar i profesor Enver Kazaz smatra veoma licemjernim, jer su upravo Komšić i Izetbegović s Dodikom dogovorili zaustavljanje tog procesa.

"Ovog puta, kad je vlast veoma brzo dogovorena, i to na programskoj osnovi, Komšić se ponaša kao da će pokušati blokirati formiranje Vijeća ministara", kazao je Kazaz.

Kopirati
Drag cursor here to close