Zaključak

Komšić i Džaferović: Optužnice protiv Armije BiH se podižu neselektivno

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tuižiteljstava i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine...
Vijesti / Politika | 17. 01. 2020. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su danas izaslanstvo Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovarano je o radu tužiteljstva i sudova u predmetima vođenja istraga i postupaka protiv optuženih za ratne zločine iz redova Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine. Konstatirano je da se optužnice u ovim slučajevima podižu neselektivno, dok se zanemaruju masovni i zločini drugih vojnih formacija. Zbog toga se, kako je naglašeno, osnovano sumnja da je riječ o pokušaju da se kroz djelovanje dijela pravosuđa, pokuša izmijeniti karakter rata.

Predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine istaknuli su hitnu potrebu za konkretnim reakcijama na spomenute procese, koje bi bile i institucionalne i političke, ali i reakcijama u širem društvenom smislu.

S tim u vezi je istaknuto da se Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, koja je u načelu dobar dokument, pretvorila u svoju suprotnost jer postoji potpuno neprihvatljiv disbalans u podizanju optužnica protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine ''u odnosu na pripadnike agresorskih i separatističkih vojnih formacija'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Navedeno je da je ta vrsta disbalansa u podizanju optužnica posljedica potpune zapuštenosti rada sudstva i tužiteljstava i političke mobilizacije protiv države Bosne i Hercegovine, pri čemu je evidentna sprega između političkih centara izvan granica države Bosne i Hercegovine i unutarnjih aktera, koji svoje aktivnosti baziraju na lažnim svjedočenjima i podmetanjima.

Naglašeni su eklatantni primjeri neselektivnog podizanja optužnica i donošenja presuda protiv pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine po zapovjednoj odgovornosti, i to upravo u onim gradovima, poput Goražda, koji su u najširim razmjerima pretrpjeli ogromne posljedice uslijed agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.

Naveden je i primjer Sarajeva, gdje nitko od konkretnih počinitelja zločina tijekom opsade grada nije odgovarao za ubojstva civila. Istaknuto je da, s jedne strane, postoje brojne optužnice za branioce bosanskohercegovačkih gradova, a s druge,'' nitko od pripadnika agresorskih snaga nije ni optužen za teror i počinjene masovne zločine nad građanima tih gradova''.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da je na ove aktivnosti potrebno dati i institucionalni i politički odgovor. U tom smislu je najavljena izrada plana i programa u suradnji sa Savezom dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i drugim srodnim organizacijama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tijekom razgovora su naglasili i nepovoljnu i nezadovoljavajuću političku klimu unutar domaćeg javnog mnijenja jer se političko suprotstavljanje navedenim problemima na potpuno apsurdan način tretira kao narušavanje društvenih i političkih odnosa unutar države, što otvara prostor za djelovanje antibosanskih i antidržavnih aktivnosti, koje na kraju proizvode navedene posljedice.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su s tim u vezi iskazali potpunu opredijeljenost da se po svaku cijenu suprotstave intencijama krivotvorenja bliske prošlosti. Zajednički je konstatirano da je to obaveza i dužnost kako izabranih dužnosnika tako i svih odgovornih aktera društva zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine i budućnosti njenih građana.

Sastanku s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvovali su predsjednik Saveza Aljo Bošnjaković, bivši predsjednik Saveza Ahmet Sejdić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza Ismet Godinjak, predsjednik fondacije Istina za Goražde Kasim Brdar i zapovjednik Ferid Buljubašić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close