Sastanak

Komšić s hrvatskim veleposlanikom o izjavama predsjednice Grabar-Kitarović

Povod sastanka bile su, navode, neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.
Vijesti / Politika | 31. 07. 2019. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u srijedu je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i  Slavena Kovačevića s veleposlanikom Republike Hrvatske, Ivanom Sabolićem, priopćeno je iz Predsjedništva.

Povod sastanka bile su, navode, neprihvatljive izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post.

Veleposlanik Sabolić je iznio službeni stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske da navedene izjave nisu točne i da Predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istaknuli su da se Predsjednici Republike Hrvatske suviše često događa da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantiraju, poput izjave o deset tisuća ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske. Takođe je istaknuta i činjenica da je Predsjednici trebalo previše vremena da u medijima demantira spornu izjavu, priopćeno je. 

Veleposlanik Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar prosvjed na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i nepostojeća izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.

Takođe, veleposlaniku Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Republike Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine u rejonu Bosnske Krajine čime se izravno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH. Mišljenja su, navode, da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu.

Tijekom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske, posebno Predsjednici da se u izravnim kontaktima razgovara o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima, priopćeno je na bosanskom jeziku iz Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close