Reakcija prijetnjama

Komšić će zaštititi zaposlenike OHR-a od Dodika

''Osjećaj nesigurnosti koji je proizveden kod zaposlenika OHR-a posljedica je osobnog primitivizma Milorada Dodika, i to nikako nije stav države Bosne i Hercegovine'', kazao je.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2020. u 19:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da će država Bosna i Hercegovina garantirati sigurnost i zaštitu zaposlenicima međunarodne zajednice u BiH, odnosno zaposlenicima OHR-a, od eventualnog pokušaja nasilja nad njima, imajući u vidu zahtjev zaposlenika Ureda visokog predstavnika koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je OHR neprijateljska organizacija za Srbe.

''Osjećaj nesigurnosti koji je proizveden kod zaposlenika OHR-a posljedica je osobnog primitivizma Milorada Dodika, i to nikako nije stav države Bosne i Hercegovine. Institucije države Bosne i Hercegovine i nadležne sigurnosne agencije u svakom trenutku su spremne intervenirati i sprječiti bilo kakav pokušaj ugrožavanja osobne sigurnosti zaposlenika OHR-a - naveo je Komšić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je kazao da je dobio zahtjev zaposlenika Ureda visokog predstavnika (OHR) koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je OHR neprijateljska organizacija za Srbe.

Radončić je istaknuo da je zahtjev stigao u Ministarstvo sigurnosti te se traži da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvrši neophodnu procjenu eventualne ugroženosti sigurnosne situacije.

Zahtjev osoblja OHR-a je stigao nakon izjave Milorada Dodika u kojoj on spominje OHR kao neprijateljsku instituciju za Srbe. Poručili su da se zbog takve izjave osjećaju nesigurno.

"Naša Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i druge agencije napravit će procjenu je li zaista povećan stupanj ugroženosti osoblja OHR-a i hoće li policija pojačati zaštitne mjere oko zgrade OHR-a", istakao je Radončić, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close