Vijeće ministara

Komšić bi pratio SDP u vlast

''S obzirom na to da je SDP-ov potpredsjednik kandidat za izaslanika u Domu naroda PSBiH, te da SDP ima najviše zastupnika u klubu Pokret za državu, DF će pratiti odluku SDP-a…''
Vijesti / Politika | 21. 11. 2022. u 12:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Demokratske fronte (DF) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da će stranka koju vodi pratiti odluku Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kada je u pitanju proces izbora izaslanika iz reda Srba u Narodnoj skupštini Republike Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

''S obzirom na to da je SDP-ov potpredsjednik kandidat za izaslanika u Domu naroda PSBiH, te da SDP ima najviše zastupnika u klubu Pokret za državu, DF će pratiti odluku SDP-a o tome kako glasati na sjednici Narodna skupštine RS-a o imenovanju izaslanika'', dodao je Komšić.

Napominje kako ukoliko je SDP spreman podržati opozicijskog izaslanika i na taj način otvori mogućnost formiranja Vijeća ministara BiH bez Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), DF će biti još spremniji da prati SDP.

U parlamentu Republike Srpske o glasovima iz kluba "Pokret za državu", kojega čine tri stranke sa sjedištem u Federaciji BiH uključujući SDP, ovisi hoće li SNSD dobiti tri ili četiri zastupnika u Domu naroda državnog parlamenta.

Zbog načina odlučivanja u tom tijelu četiri zastupnika imaju mogućnost kontroliranja cjelokupnog zakonodavnog procesa na državnoj razini. Ukoliko Dodik dobije samo tri zastupnika, a oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) dva otvara se mogućnost da se vlast na državnoj razini uspostavi bez SNSD-a. To sada ponovo zagovara Komšić, a ranije su kao svoju želju isticali i predstavnici oporbene "osmorke" iz Federacije.

Čović i Dodik su pak u subotu nakon susreta u Mostaru izjavili kako među njima postoji čvrst dogovor o suradnji odnosno koaliranju.

"Vidjet ćemo kako ćemo složiti Dom naroda", kazao je tada Čović dodajući kako "matematiku" svatko radi na svoj način, no partnerstvo HDZ BiH i SNSD-a, kako je istaknuo, ostaje "nedodirljivo".

Podsjećamo, ranije je čelnik SDP-a BiH, Nermin Nikšić govorio kako se DF usko vezala u SDA, ali je procurilo kako su se ovih dana održavali sastanci dvojice lidera ovih stranaka.

Kopirati
Drag cursor here to close