Nema ovdje Hrvata

Komarica: Hrvati nestaju, prekrižen su narod

''Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da netko čuje'', ističe Komarica.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 09:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj Hrvata u Republici Srpskoj iz dana u dan sve je manji, a da je to tako, poka­zuje alarmantan podatak da su u 2016. godini u manjem bh. entitetu hrvatske obitelji dobile samo 20 beba!

Kazao je to u izjavi, za „Dnevni avaz" Admir Čav­ka, zastupnik Domovine u NSRS.

Banjalučki biskup Fra­njo Komarica u izjavi za „Avaz" kaže da taj problem godinama postoji, ali da svi o tome šute. On upozorava da u polovici zemlje nema pripadnika jednog naroda.

''Ja ne očekujem da uopće bude više rođenih be­ba od tog broja. I plakao bih i smijao se i čudio... Nitko to ne uočava, ne govori, ne elaborira. Nitko! Nema ovdje Hrvata. Cijeli jedan narod nedostaje, koliko to puta tre­ba reći da netko čuje'', ističe Komarica.

Kako kaže, treba pitati predstavnike vlasti, i srpske i hrvatske, te visokog predstav­nika u BiH gdje je pola naroda.

''Gdje je ovdje pravna država, zašto su protjerani ljudi i ne mogu se vratiti'', pita on.

Navodi da je prošle ned­jelje u Banjalučkoj bisku­piji održan sastanak o ovoj problematici.

''Imali smo sastanak s jednim stranim parlamentarcem koji je došao da se zanima za ovaj pro­blem te je saslušao naše jade i muke. Hrvatski narod je ovdje prekrižen, a ovo sa­da to i pokazuje'', govori Ko­marica.

On je, inače, u ranijim svojim izjavama upozora­vao na to da je prije posljed­njeg rata na području Banja­lučke biskupije bilo oko 125.000 katolika, a da ih je na kraju 2016. godine bilo svega oko 30.000.

''Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, što on­da mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt, očito'', za­ključuje Komarica.

Kopirati
Drag cursor here to close