BiH

Komarica: Hrvati katolici dva i pol desetljeća žive u nepravdi

Vijesti / Flash | 13. 07. 2016. u 15:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je na početku zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci, da brojni Hrvati katolici dva i pol desetljeća žive u nepravdi i da im se niječu osnovna ljudska prava, očito aludirajući na položaj toga naroda u Republici Srpskoj od vremena rata naovamo, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH (KTA).

Biskup Komarica je kao domaćin, pozdravljajući sudionike zasjedanja Biskupske konferencije BiH, istaknuo da se "nad brojnim vjernicima katolicima, ali i nad ne malim brojem drugih naših sugrađana, i dalje – više od dva i pol desetljeća – potvrđuje i učvršćuje u nebo vapijuća nepravda". Pri tome je naveo kako im se oduzimaju osnovna ljudska prava kao što su "pravo na vlastiti identitet, vlastiti rodni kraj – na djedovinu, na rad, na život dostojan čovjeka".

Biskup Komarica nedavno je stradanja Hrvata katolika u Republici Srpskoj u posljednjem ratu usporedio s bleiburškom tragedijom i Križnim putem, zbog čega je doživio žestoke napade srpskih političara u BiH, piše Hina .

Prema navodima iz KTA, predsjednik Biskupske konferencije BiH, sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izrazio je zabrinutost zbog vijesti o nastavku ratovanja i progonu kršćana širom svijeta posebno upozoravajući na njihov položaj u Siriji i na Istoku ali i na dvoličnu politiku nekih zapadnih zemalja.

"Neke zemlje govore o miru, ali uporno šalju i prodaju oružje da se rat nastavlja i tako umnažaju mrtve, ranjene i prognane. Na žalost, ima puno hipokrizije u političkoj djelatnosti", rekao je kardinal Puljić te ukazao i na stvaranje ozračja netrpeljivosti, nejednakopravnosti i političke nesigurnosti.

Na zajedanju Biskupske konferencije BiH sudjeluje i apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, izaslanik Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački, i izaslanik Slovenske biskupske konferencije mons. Jurij Bizjak, biskup koparski.

Kopirati
Drag cursor here to close