Što mislite?

Koliko je koštalo obilježavanje devetog siječnja?

Čak više od 760 tisuća maraka, sa PDV-om, iznosila je cijena proslave, prema ponudi prihvaćenoj na tenderu za medijsku kampanju i organizaciju događaja
Vijesti / Politika | 13. 01. 2024. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmasovnije, ali i najskuplje Republika Srpska je obilježila 9-i siječanj, koji je kao Dan Republike Srpske, Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Čak više od 760 tisuća maraka, sa PDV-om, iznosila je cijena proslave, prema ponudi prihvaćenoj na tenderu za medijsku kampanju i organizaciju događaja. Uz nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nameće se pitanje i o zanemarivanju teških socijalnih i ekonomskih okolnosti u kojima žive bh. građani, prenosi BHRT.

Politika u Bosni i Hercegovini funkcionira na principu akcije i reakcije, a na kraju se svodi na inat. Tako je i sa sve grandioznijom proslavom Dana RS, kaže to za BHT1 komunikolog Mladen Bubonjić. Defile kao način obilježavanja, naglašava, osmišljen je nakon apelacije Bakira Izetbegovića, a sve masovnije i svečanije organiziran je nakon odluke Ustavnog suda o neustavnosti datuma. A novih sporova sve je više.

''Bilo koja proslava nacionalnih praznika je svojevrsna simbolizacija moći i kohezioni element kako bi se grupisala javnost oko neke ideje i na taj način lakše vladalo s aspekta vlasti'', navodi Mladen Bubonjić, komunikolog.

Video: Koliko je koštalo obilježavanje 9. januara?

Budžetom Predsjednika RS za prošlu godinu za organizaciju i medijsku kampanju bilo je predviđeno 500 tisuća maraka. Rebalansom je početkom studenog iznos uvećan na milijun i 450 tisuća KM. Iz do sada poznatih podataka utrošeno je bez PDV-a oko 650 tisuća maraka. Je li to opravdano s obzirom na okolnosti u kojima živimo?

''Čak i oni koji su kritičari vlasti uvjetno rečeno podržavaju jedan takav čin. Možda ne na taj grandiozan način da se tako spektakularno, ali svakako obilježavanje Dana RS, a oni istinski kritičari njih je zaista malo koji kritiziraju i samo obilježavanje i samu vlast i uopće taj koncept'', dodaj eBubonjić.

Ove godine obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud u dva navrata proglasio neustavnim, uključivalo je višednevne proslave na brojnim lokacijama uz agresivnu medijsku kampanju. Centralni događaj svečani defile bio je najmasovniji sa gotovo tri i po tisuće sudionika učesnika. Pratili su ga akademije, vatrometi, koncerti i dron show sa 200 letjelica.

Kopirati
Drag cursor here to close