Pobrojano

Fali glasačkih listića na jednom biračkom mjestu!

Problem u pristupu promatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskim izbornim povjerenstvom Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Središnji birački popis za to biračko mjesto, priopćila je Koalicija Pod lupom dodavši kako ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Koalicija Pod lupom, koja je je u Gradu Mostaru angažirala 240 građanskih, nestranačkih promatrača navodi kako je skoro svim promatračima omogućen nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Problem u pristupu promatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskim izbornim povjerenstvom Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Lokalni izbori u Mostaru

''Na 18,3 posto biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obavezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. 4,2 posto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-19'', navodi se.

Iz koalicije Pod lupom navode kako na skoro polovini biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Koalicija Pod lupom naglašava da je ''neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa''.

Željko Bakalar, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, obišao je danas s nekim članovima pojedina biračka mjesta u Mostaru poručivši da su sva biračka mjesta otvorena u sedam sati, bez zakašnjenja i da izborni proces protječe u najboljem redu.

"Sva biračka mjesta su otvorena u sedam sati, bez zakašnjenja. Izborni proces protječe u najboljem redu, do ovog momenta. Imam neku neslužbenu informaciju da je bio neki problem u Vrapčićima sa prigovorom promatrača. Po tom prigovoru će rješavati Gradsko izborno povjerenstvo Mostara. Ne znam točno o kojim navodima u prigovoru se radi", pojasnio je Bakalar.

Doznajemo i kako su primijećeni išaran listići na nekim glasačkim mjestima što bi moglo biti da je listić već nevažeći.

Pozivamo sve građane i građanke Mostara da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem linka.

Kopirati
Drag cursor here to close