Oko sokolovo

Izbore u Mostaru nadgleda 1.717 promatrača

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, i održavaju se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasovanje će trajati do 19 sati.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2020. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proces glasovanja na lokalnim izborima u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 promatrača.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine za po smatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala je ukupno 361 promatrača (pet promatrača političkih subjekata za promatranje GCB i SIP BiH; 302 promatrača udruženja građana; 54 međunarodna promatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 promatrača političkih subjekata.

Glasovat će se na 150 redovnih biračkih mjesta u Mostaru, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Središnji birački popis za lokalne izbore u Gradu Mostaru zaključen je 11. studenog sa stanjem na dan 5. studenog u 24 sata, a u isti je upisano 100.864 birača, od čega 96.797 birača koji glasuju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasovanje u odsustvu, 34 za glasovanje osobno za općinu iz 1991. godine i 3.985 birača za glasovanje putem pošte.

Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, i održavaju se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Glasovanje će trajati do 19 sati.

Inače, posljednji put izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su 2008. godine, a od 2012. godine kada je prestao mandat tadašnjem sazivu Gradskog vijeća grad na Neretvi je bez lokalne zakonodavne vlasti.

Razlog tome je bila odluka Ustavnog suda BiH koji je suspendirao sporne odredbe o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara jer one, u izbornim jedinicama, nisu odražavale približnu vrijednost glasa u skladu s brojem birača.

Sve to dovelo je do toga da zbog nedostatka izbornih pravila i nužnosti izmjene Statuta Grada Mostara građani tog grada nisu glasovali na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine jer politički predstavnici nisu bili pronašli rješenje o tome.

Tako su osam godina trajali dogovori političkih stranaka dok se nije došlo do rešenja za Grad Mostar i to 2020. godine. No, i tada je bilo suviše kasno da se lokalni izbori i u Mostaru održe kada i u drugim dijelovima BiH, s obzirom da je SIP BiH već bio donio odluku o datumu održavanja lokalnih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close