''Pravno nasilje''

Trojka - Milanko Kajganić i Christian Schmidt moraju djelovati

Pozvali su Tužiteljstvo BiH na čelu sa glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da prestanu sa ignoriranjem najgrubljih kaznenih djela
Vijesti / Politika | 30. 06. 2023. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klubovi zastupnika Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i pravde i Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH najoštrije osuđuju usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na prostoru RS-a od strane NSRS-a.

''Ova vrsta pravnog nasilja direktni je rezultat ciljanog višegodišnjeg napadanja Milorada Dodika na institucije države Bosne i Hercegovine, a samim tim i na Daytonski mirovni sporazum. Nažalost, zbog nedjelovanja onih institucija koje jedine imaju efikasne alate za ove i slične napade, prije svega Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Ureda visokog predstavnika u BiH, danas se svi zajedno moramo baviti posljedicama djela koja direktno prijete miru i stabilnosti u našoj zemlji i cijeloj regiji, ali i ugrožavaju evropski put naše zemlje'', navodi se u zajedničkom priopćenju klubova tri stranke.

Pozvali su Tužiteljstvo BiH na čelu sa glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da prestanu sa ignoriranjem najgrubljih kaznenih djela koja su direktni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te iskoriste mehanizme koje imaju na raspolaganju.

Podsjetimo, zastupnici  u Narodnoj skupštini RS usvojili su većinom glasova Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a kojim se nalaže da se sve dalje odluke i propisi Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, a sve povodom odluke te pravosudne institucije da iz svojih Pravila izbriše član 39. kojim je omogućeno da za održavanje sjednica suda nije potreban plenum, točnije prisustvo trojice sudaca koje je imenovao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine FBiH i jedan sudac koga je imenovala NS RS.

Nakon toga uslijedile su brojne reakcije stranaka i međunarodnih aktera navodeći da je to grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, danas je u Konjicu najavljen sastanak trojke Dodika i Čovića. Tema je novonastala politička situacija u BiH, koju je proizvela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj. 

Kopirati
Drag cursor here to close