Nakon prekinute sjednice

Klub Srba u Parlamentu BiH: Do daljeg nećemo sudjelovati u radu Parlamenta

S obzirom na to da se napuštanjem sjednice nametnulo pitanje da li će uslijediti nova blokada državnih institucija po odluci političara iz RS ova izjava Stojanovića ukazuje da bi se to moglo obistiniti.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2023. u 20:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kluba Srba u Zastupničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine Čedomir Stojanović izjavio je da ovaj klub do daljeg neće sudjelovati u radu Parlamenta, prenosi N1.

Kako je naveo, ''postupat će jedinstveno i u dogovoru sa ostalim predstavnicima Srba''.

Stojanović je ovo izjavio nakon što su parlamentarci iz Republike Srpske danas napustili jednicu kao izraz nezadovoljstva zajedničkom izjavom probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Naglasio je da je to prvenstveno razlog nezadovoljstva.

Kao drugi razlog za napuštanje sjednice, Stojanović je naveo ''neprimjereno, neprofesionalno i uvredljivo ponašanje Denisa Zvizdića (NiP), koji je predsjedavao sjednicom, prema zastupnicima iz RS te toleriranje neprihvatljivog ponašanja drugih parlamentaraca''.

S obzirom na to da se ovim napuštanjem sjednice nametnulo pitanje da li će uslijediti nova blokada državnih institucija po odluci političara iz RS ova izjava Stojanovića ukazuje da bi se to moglo obistiniti.

Važno je istaknuti i to da je SNSD koji je na državnoj razini u vlasti sa HDZ-om, SDP-om, NiP-om i NS-om, prijetio da bi se to moglo dogoditi.

Podsjećamo, zajedničku izjavu su potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) i Željko Komšić (DF), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te predsjednik SBiH-a Semir Efendić.

Nakon toga su poručili da je državna imovina iznad svega.

To je zasmetalo zastupnicima iz RS, a podsjećamo da je nedavno u ovom entitetu usvojen zakon koji podrazumijeva da je ''nepokretna imovina koja pripada njemu, u vlasništvu države BiH''.

S druge strane, probosanske stranke stava su da samo BiH može biti vlasnik državne imovine, a ne entiteti, točnije, niže administrativne jedinice. Također, Ustavni sud BiH je prošlog mjeseca navedeni zakon iz RS stavio izvan snage.

Kopirati
Drag cursor here to close