Kandidatura

Klub Bošnjaka predložio Refika Lendu za predsjednika/potpredsjednika FBiH

Zukić je napomenuo da je većina propisana Ustavom, te da prijedlog treba da podrži većina onih koji su prisutni i koji glasaju, u prvom krugu.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2023. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić (SDA) izjavio je novinarima da je taj klub konstituiran, izabran predsjednik kluba te da su utvrdili prijedlog ovog kluba za rukovodstvo Doma naroda, a to je Aida Obuća, bivša premijerka Bosansko-podrinjskog kantona.

Kada je u pitanju predsjednik/potpredsjednik Federacije BiH, kaže da su uputili prijedlog te da je 13 izaslanika- 12 iz SDA i jedan izaslanik Demokratske fronte, potpisalo prijedlog za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, a to je Refik Lendo.

Potpisana kandidatura

''Ja sam kao predsjednik kluba potpisao tu kandidaturu i on je već upućen u proceduru, tako da smo prekinuli rok od 30 dana koji je tekao, a vezan je za ovaj prvi krug predlaganja predsjednika/potpredsjednika FBiH'' - naveo je Zukić.

Dodao je da nakon toga ide dalja procedura prema prema Predstavničkom domu koji u roku od 30 dana treba da se očituje o ovom prijedlogu.

Zukić je napomenuo da je većina propisana Ustavom, te da ovaj prijedlog treba da podrži većina onih koji su prisutni i koji glasaju, u prvom krugu.

''Ukoliko u roku od 30 dana ne bi bila osigurana takva većina, u drugom krugu bi prošao onaj prijedlog koji ima najviše glasova. Vidjet ćemo hoće li biti još prijedloga. Teoretski nije moguće, s obzirom na to da je 13 izaslanika potpisalo na jednoj strani, tako da nije moguće da će biti druga lista. Bit će jedna lista, tako da će u tom drugom krugu u Zastupničkom domu ta jedna lista dobiti podršku i to će proći zastupnički dom. Sasvim je to danas izvjesno'' - kazao je Zukić.

Rok 30 dana

Dodao je da će taj prijedlog onda doći na Dom naroda i u roku od 30 dana Dom naroda se treba očitovati.

''Ukoliko se ne očituje, odnoso ukoliko ne da podršku takvom prijedlogu, smatrat će se da je usvojen onaj prijedlog koji je prošao Zastupnički dom, a prošao je onaj koji dobije najviše glasova'' - kazao je Zukić.

Što se tiče daljih aktivnosti, pojasnio je da predsjednik i potpredsjednici Federacije predlažu Vladu.

''To je ta većina na drugom nivou. Dakle, većina u Parlamentu FBiH je višeslojna. Ona podrazumijeva četiri sloja, četiri razine. To su većine na razini Zastupničkog doma i Doma naroda, na razini klubova, u ovom slučaju Kluba Bošnjaka. Tu prvu većinu koju je neko trebao imati, imali smo mi, SDA i DF. Nije imao niko drugi'' - naveo je Zukić.

Kaže da oni nikoga ne blokiraju, već koriste pravo većine da donesu odluku i da predlože.

''Izvan SDA i DF ne postoji kapacitet da se predloži Vlada FBiH. Tako da ne možemo govoriti o blokadama. Mi nikoga nećemo blokirati. Neka formira vladu tko god može. Bez ove dvije većine ne može je formirati. To nisu blokade, to je pravo većine'' - mišljenja je Zukić.

Kopirati
Drag cursor here to close