Kavazović

Kavazović vidi spas u Plenkoviću i najavio da će se Islamska zajednica suzdržati od svrstavanja

Vijesti / Politika | 05. 07. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović upozorio je kako su u BiH ojačale snage koje žele oživjeti politiku mržnje i podjela koja je i dovela do ratova te je pozvao Europsku uniju ali posebice susjedne države da takve prepoznaju i uskrate im potporu, prenosi Hina.

"Plašim se da će politike koje se temelje na mržnji zatrovati odnose među narodima i državama do te mjere da će ih biti jako teško obnoviti. To im ne smijemo dozvoliti", rekao je Kavazović u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

Foto: PR / Plenković i Kavazović

Dodao je kako ga žalosti činjenica da su i u Hrvatskoj i u Srbiji danas u defanzivi snage koje se zalažu za bolje međusobno razumijevanje u regiji te kako bi volio vidjeti više suradnje s ljudima, političarima, medijima i posebice vjerskim liderima iz tih država koji dijele viziju jedinstva u različitosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava svakog građanina, kao i međusobnog uvažavanja.

Ne spominjući izravno hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića reis Kavazović je istaknuo kako niti ne očekuje da prijatelji i saveznici budu oni koji poručuju da Bošnjaci nisu narod a da je Bosna država kojoj "treba sapun" dodajući kako tračak nade ipak vidi u političarima poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Smatram ga (Plenkovića) razumnim čovjekom koji u sebi ne nosi mržnju i predrasude prema Bošnjacima. Volio bih da se svojski uključi, sagledavajući sve probleme koji dugoročno mogu pogoditi Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao homogen prostor, i da pomogne", izjavio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Kavazović je pozvao čelnike svih vjerskih zajednica da se dok traju političke borbe i "konstantno nekorektno upeitanje naših susjeda u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine" pobrinu da  ti zatrovani politički odnosi, koliko je moguće, ne naruše, ionako ratom i zločinima opterećene odnose među narodima.

Najavio je kako će se Islamska zajednica BiH u razdoblju do listopadskih izbora čuvati stranačkog svrstavanja i dnevnopolitičkih previranja, ali će budno pratiti sve procese i imati stav o svim onim pitanjima koja se tiču života vjernika, članova i pripadnika Islamske zajednice, kao i nasrtaja na islamske vrijednosti, ljudska prava, a naročito prava na slobodu vjeroispovijesti, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close