Borba

Kako su prolazili kandidati za Predsjedništvo BiH

U Federaciji BiH birao se član Predsjedništva u 80 izbornih jedinica, koje su predstavljale osnovne izborne jedinice, dok se u RS, birao član Predsjedništva u ukupno 63 izborne jedinice.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2022. u 10:56 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidati za Predsjedništvo BiH s nestrpljenjem čekaju 2. listopad i rezultate koji će odrediti tko će od njih sjesti u udobne fotelje sljedeće četiri godine.

Prije nego podsjetimo kako je to izgledalo prije četiri godine i koliko glasova su kandidati dobili 2018. ukoliko ne znate tko su ovogodišnji kandidati za predsjedničke pozicije evo ''popisa''.

Izetbegović dva, Komšić tri…

Dakle, iz Federacije BiH kandidati su Borjana Krišto (HDZ BiH/HNS), Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (DF) i Denis Bećirović iz koalicije ''Trojka'' koju čine SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka – uz podršku SBB-a i NES-a.

Ako niste znali, Bakir Izetbegović je dva puta izabran za člana Predsjedništva BiH i to 2010. i 2014. godine.

Željko Komšić je tu funkciju obnašao u tri mandata. Izabran je u Predsjedništvo BiH 2006., 2010. i 2018. godine.

Denis Bećirović je jednom bio kandidat 2018., i nije mu uspjelo ući u Predsjedništvo pa će pokušati iz drugog puta.

Ovo je drugi put i da Borjana Krišto ide u utrku za hrvatskog člana BiH Predsjedništva. Prvi put ju je HDZ BiH kandidirao za hrvatskog člana BiH Predsjedništva 2010. kada je izgubila od, tada SDP-ova kandidata, Željka Komšića. Komšić je tada osvojio 337.065 glasova, dok je Bojana Krišto dobila 109.758 glasova potpore.

Šarović bi povratak

Ove godine iz RS-a su kandidati Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS) i Vojin Mijatović (SDP BiH).

Mirko Šarović je već jednom izabran u Predsjedništvo 2002., a Željka Cvijanović je prije ove kandidature – imala još jednu, dok je Nenadu Nešiću i Vojinu Mijatoviću ovo prva kandidatura za sjedanje u predsjedničku fotelju.

Video: Kako glasovati na Općim izborima 2022. godine

Kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda 2018. godine bili su Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Mirsad Hadžikadić, Senad Šepić, Amer Jerlagić.

Za hrvatskog predstavnika iste godine kandidirali su se Željko Komšić, Dragan Čović, Diana Zelenika, Boriša Falatar i Jerko Ivanković-Lijanović, koji je političku karijeru zamijenio zatvorskom.

Za srpskog člana Predsjedništva izabran je Milorad Dodik, a bili su kandidirani i Mladen Ivanić, Mirjana Popović i Gojko Kličković.

Komšić vs. Čović

U Federaciji Bosne i Hercegovine birao se član Predsjedništva u 80 izbornih jedinica, koje su predstavljale osnovne izborne jedinice, dok se u Republici Srpskoj, birao član Predsjedništva u ukupno 63 izborne jedinice.

Na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Federaciji BiH gdje se bira bošnjački i hrvatski član, izašlo je ukupno 51,82% birača a od toga je 93,00% glasova bilo važećih.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva izabran je Šefik Džaferović, član Stranke demokratske akcije (SDA).

Džaferović je osvojio je 212.518 glasova, dok je te godine ovogodišnji kandidat za Predsjedništvo Denis Bećirović tada kao predstavnik SDP-a BiH imao 194.688 glasova birača. Fahrudin Radončić (SBB) je po glasovima bio treći, a nakon njega slijedili su Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres), Senad Šepić (NB) i Amer Jerlagić (Stranka za BiH).

Za člana Predsjedništva izabran je i Željko Komšić iz DF-a. Komšić je prije četiri godine pobijedio Dragana Čovića (HDZ BiH) s 225.500 glasova od kojih je veliki broj bio glas Bošnjaka, dok je Čović prikupio 158.819 glasova.

Također, 2018. za hrvatske predstavnike u Predsjedništvu bili su kandidirani Diana Zelenika (HDZ 1990) s na kraju osvojenih 25.890 glasova, zatim Boriša Falatar (NS) koji je završio na četvrtom mjestu s 16.036 glasova i Jerko Ivanković-Lijanović (NSRzB) za kojeg je glasovalo 6.099 ljudi.

Dodik kontra Ivanića

Kada govorimo o entitetu RS,  prije četiri godine iz reda srpskog naroda izašlo je ukupno 57,67% birača a od toga je 93,91% glasova bilo važećih, te 6,09% nevažećih.

Pobijedio je Milorad Dodik, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je pobijedio Mladena Ivanića (SzP) sa 368.210 glasova birača, dok je Ivanić uspio dobiti povjerenje 292.065 ljudi.

Mirjana Popović (SNS RS) imala je 12.731 glasova, a četveroplasirani član za srpskog člana Predsjedništva Gojko Kličković iz PSDS-a s 10.355 glasača.

Kopirati
Drag cursor here to close