Trpanje

Kako nas varaju našim novcem

Za financiranje političkih stranaka godinama se iz državnog proračuna izdvajaju ogromna sredstva.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2022. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o financiranju političkih stranaka, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zabranilo je sudjelovanje za 28 stranaka na Općim izborima u listopadu ove godine.

Kako je navedeno u reviziji financiranja političkih stranaka koju su objavili Centri civilnih inicijativa kod samo 9 posto političkih stranaka nije utvrđeno kršenje Zakona. A protiv 51 stranke pokrenut je postupak utvrđivanja odgovornosti.

Video: Revizija političkih stranaka

Za financiranje političkih stranaka godinama se iz državnog proračuna izdvajaju ogromna sredstva. Samo u posljednje tri godine izdvojeno je 75 milijuna maraka, dok su pojedine stranke dobile još po tri milijuna, također javnog novca.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva poručuju da je protiv 51 stranke pokrenut proces utvrđivanja odgovornosti te da je kod 6 stranaka uočena zloupotreba u trošenju budžetskog novca.

Na kršenje Zakona o financiranju političkih stranaka upozoravaju i iz Transparency Internationala.

"Mi smo tijekom prošle godine radili jedan monitornihg oglašavanja, u medijima i na billbaordima i utvrdili smo da su političke stranke duplo manje sredstava prikazale u izvještajima nego što smo mi to utvrdili na samo dva oblika oglašavanja, to dovoljno pokazuje da političke partije kriju tko ih financira, skrivaju stvarne izvore financiranja. Neki slučajevi koje sada istražni organi otkrivaju pokazuju da najveći dio tih sredstava dolazi iz javnih izvora", navodi Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

BHRT navodi kako ne čudi onda zašto vlast u Bosni i Hercegovini ne želi da unaprijedi Zakon o financiranju političkih stranaka koji je inače i jedan od 14 prioriteta Europske unije. Jer ovakav kakav jeste trenutno ih ni u čemu ne ograničava.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Inače, financiranje političkih stranaka u BiH regulirano je zakonom koji je usvojen 2012. godine. Zakon ima niz manjkavosti koje političkim strankama omogućavaju zloupotrebe, bez da krivično odgovaraju. Njegova izmjena tražena je mnogo puta do sada, no političke volje nije bilo.  

Kopirati
Drag cursor here to close