Revizija

Kako je mućkalo Biserino ministarstvo

U revizorskom izvještaju navodi se kako Ministarstvo vanjskih poslova nije realiziralo 16 ranije upućenih preporuka.
Vijesti / Politika | 03. 08. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je za Ministarstvo vanjskih poslova BiH osnove za izražavanje mišljenja s rezervom zbog utvrđenih nedostataka pri popisu sredstava i obveza, jer nije bilo moguće potvrditi točnost bilansnih pozicija u dijelu potraživanja, obveza i stalnih sredstava, zbog čega je nezavisni revizor ovoj instituciji uputio čak 40 preporuka.

U revizorskom izvještaju navodi se kako Ministarstvo vanjskih poslova nije realiziralo 16 ranije upućenih preporuka.

Riječ je o odsustvu procedure za postupanje u slučaju štetnih događaja na vozilima, o neusklađenosti Pravilnika o unutarnjoj organizaciji s odlukama Vijeća ministara, o neprovođenju značajnijih aktivnosti na uspostavljanju sustava financijskog upravljanja i kontrole u prošloj godini.

Nije uspostavljeno ni planiranje i izvještavanje o radu diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ovo ministarstvo još nije uspostavilo efikasne kontrole nad realizacijom izdataka za službena putovanja.

U prošloj godini nastavljena je praksa angažiranja osoba ugovorom o djelu na sistematiziranim radnim mjestima, kao i praksa upućivanja zaposlenih na ispomoć u DKP-ove bez provođenja određenih analiza, pa čak i bez zahtjeva određenih DKP-ova o ukazanim potrebama za ispomoć.

Ministarstvo nije ispoštovalo ni ponovljenu preporuku revizora da treba blagovremeno pokrenuti postupke javnih nabavki, zbog čega se nabavka po isteku ugovora i dalje vrši od istih dobavljača do zaključenja novih ugovora.

Ured za reviziju institucija BiH objavio je nedavno treću, posljednju grupu izvještaja financijske revizije za prošlu godinu za 28 institucija BiH, od kojih su dvije institucije dobile pozitivno mišljenje na financijske izvještaje i pozitivno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close