Eto im sada

Vlada FBiH o izvjeću revizije: Temelji se na subjektivnoj ocjeni i netočnoj interpretaciji

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH postupio suprotno ISSAI okviru.
Vijesti / Flash | 03. 06. 2021. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je danas, nakon diskusije, informaciju o izvještajima o financijskoj reviziji federalnih ministarstava u vezi s implementacijom Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19, a s osvrtom na nedavne izvještaje Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Izvještaji za četiri federalna ministarstva (poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, okoliša i turizma, prometa i komunikacija, te energije, rudarstva i industrije) sadrže isticanje pitanja u vezi s Uredbom  o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Ured za reviziju institucija u FBiH pri tome ističe pitanja vezana za kriterije Uredbe, što je u suprotnosti s nizom principa iz ISSAI okvira koji je Ured za reviziju institucija u FBiH dužan primjenjivati u skladu s Odlukom o preuzimanju i objavi prijevoda Okvira međunarodnih standarda vrhovnih revizionih institucija.

Vlada FBiH je ocijenila protivnim ciljevima i predmetu revizije mišljenje i konstatacije Ureda vezano za Uredbu, s obzirom da se temelji na subjektivnoj ocjeni i netočnoj interpretaciji ciljeva Uredbe, priopćili su iz Vlade FBiH.

Vlada je Uredbu donijela s ciljem očuvanja radnih mjesta, a radi posljedica pandemije koje su dovele do gubitka radnih mjesta. Prema izvještajima resornih ministarstava, koje Ured nije uvažio, a bio je dužan po ISSAI okviru i principima, cilj očuvanja radnih mjesta je postignut te zabilježen i rast broja zaposlenih.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH postupio suprotno ISSAI okviru, u svom mišljenju i isticanju pitanja praktično sugeriraju Ministarstvima kršenje Uredbe, umjesto da vrše provjeru njenog poštivanja.

Stoga, Federalna vlada traži od Ureda za reviziju institucija u FBiH da dopuni izvještaje o financijskoj reviziji za spomenuta četiri federalna ministarstva kriterijima revizije usklađenosti, obzirom da navedeni izvještaji uključuju Izvještaj o reviziji usklađenosti, a da istovremeno nisu definirani kriteriji i predmet revizije koje bi revizor trebao utvrditi prije nego što započne s revizijom, u skladu s ISSAI 400 - Osnovni principi revizije usklađenosti, Točke 27-34, Tačka 51, Tačka 59.

Od Ureda za reviziju se, također, traži da dostavi obrazloženje ciljeva revizije i isticanja pitanja, u kontekstu revizije usklađenosti i isticanja pitanja ministarstvima na okolnost poštivanja Uredbe, da  dostavi obrazloženja na komentare ministarstava s obzirom da je Ured za reviziju institucija izvještaje objavio s datumom 31.5.2021. godine, a navodi da je komentare ministarstava zaprimio 26.5.2021. (Federalno ministarstvo prometa i komunikacija), 28.5.2021. (Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva) i 31.5.2021. (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije).

Imajući u vidu obim komentara, potrebno je obrazložiti pojedinačno odbijanje ispravke, posebno podataka o broju zaposlenih na dan 31.12.2020., koji eksplicitno pokazuju da su programi postigli cilj, ne samo očuvanja radnih mjesta, nego i povećanja broja zaposlenih kod korisnika pomoći.

Vlada FBiH je dala i tumačenje člana 5. stav 4. Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije, na način da je namjera donosioca Uredbe da se „korisnici financijske pomoći ne mogu smanjivati broj zaposlenih“ odnosi na otkaz ugovora od strane poslodavca, a posebno naglašava da broj zaposlenih na dan 30.9.2019. nije bio utvrđeni kriterij propisan Uredbom, kao i da su kriteriji u Uredbi mjerljivi, jasni i u skladu s okvirnim smjernicama državne pomoći.

Resorna ministarstva, kao i službe i uredi Vlade FBiH  zaduženi su da sve komentare vezane za izvještaje o reviziji, koje upućuju Uredu za reviziju institucija u FBiH, dostave i Parlamentarnoj komisiji odgovornoj za reviziju.

Kopirati
Drag cursor here to close