Traže se odgovori nadležnih

Kako je Grad Mostar Srbima ukrao Božić

Svakako će biti zanimljivo čuti odgovore nadležnih zašto su građanima Mostara ukrali "Zimski grad" i zašto su Srbima "ukrali" Božićne praznike.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2021. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zašto su 'gradski oci' građanima Mostara ukrali "Zimski grad" i zašto su Srbima "ukrali" Božićne praznike", pita se u komentaru na odluku o održavanju Adventa Top Portal.

Gradska uprava Mostara 14. listopada objavila je javni poziv "za iskaz interesa za predlaganje zabavnog programa u okviru manifestacije Advent u Mostaru 2021. i Doček Nove 2022. na otvorenom" kojim poziva sva fizička i pravne osobe iz BiH da daju svoje prijedloge.

"Predmet ovog Javnog poziva je iskaz interesa za zabavne programe koji će se odvijati u okviru manifestacije Advent u Mostaru i Doček Nove 2022. na otvorenom u periodu od 15.12.2021. do 02.1.2022. Programe želimo "sukreirati" uz sudjelovanje građana pa pozivamo ustanove, udruženja i pojedince da predlože programe koji će uključivati kulturne, umjetničke, obrazovne, zabavne, animacijske i druge slične aktivnosti pogodne za najširu publiku, djecu i/ili odrasle, i za izvođenje na otvorenom", navedeno je u javnom pozivu koji potpisuje gradonačelnik Mostara Mario Kordić, a koji je poslan medijima i objavljen na web stranici Grada Mostara.

Sugerira se da se program kratko opiše, pošalje troškovnik, a sve prispjele prijedloge vrednovat će Služba za kulturu Grada Mostara kao nosilac aktivnosti zabavnog programa Adventa 2021. i Dočeka Nove godine, zajedno sa MC Pavarotti i Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače u svojstvu producenata i organizatora događaja.

Ono što je jako čudno jeste da program obilježavanja i proslave božićnih i novogodišnjih praznika završava 2. siječnja, kao da u Mostaru ne žive Srbi koji kao pravoslavni narod Božić proslavljaju 7. siječnja, a božićne praznike sve do 14. siječnja.

Također je interesantno i to da je naziv manifestacije promijenjen, prenosi Top portal.

Od 2019. kada je, zahvaljujući najviše naporima Službe za kulturu Grada Mostara, organizirana jako interesantna manifestacija na Gradskom šetalištu ”Nikole Šubića Zrinjskog” pod nazivom Zimski grad "Winterville by Coca Cola" Mostar te doček Nove godine na otvorenom ta manifestacija nosila je naziv zimski grad i svi građani Mostara su je doživljavali kao svoju. Šetalište bi u prosincu postalo mjesto susreta i druženja i predivne slike odlazile bi iz Mostara. Prošla godina koja je obilježena pandemijom virusa korona poremetila je proslavu u punom obimu.

Zimski festival "Winterville" 2018/2019. je trajao od 1. 12. 2019. godine do 9. siječnja 2020. godine.

Treba spomenuti da bi prethodnih godina grad ostao okićen sve do 15. siječnja, kada se završavaju i praznici pravoslavaca. Također, tradicionalni ”Božićni koncert” povodom pravoslavnog Božića već petnaest godina održava se 8. siječnja u ”Kosači”.

Kako prenosi Top portal, ovakva odluka još više čudi budući da novi gradonačelnik Mostara Mario Kordić često u svojim javnim istupima naglašava da se zalaže za istinski multietnički Mostar i jednakost svih naroda i građana.

Svakako će biti zanimljivo čuti odgovore nadležnih zašto su građanima Mostara ukrali "Zimski grad" i zašto su Srbima "ukrali" Božićne praznike.

Kopirati
Drag cursor here to close