Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Kajanova incijativa: Obustaviti donacije navijačima i klubovima koji ne priznaju BiH

"Pokrećem Inicijativu za prekid podrške sportskim klubovima čiji navijači podržavaju nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini", stoji u njegovoj objavi.
Vijesti / Politika | 24. 07. 2023. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Politicki.ba / Sanel Kajan

Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH Sanel Kajan zatražio je da se sportskim klubovima koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu uskrate dotacije iz proračuna.

"Pokrećem Inicijativu za prekid podrške sportskim klubovima čiji navijači podržavaju nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini", stoji u njegovoj objavi, prenosi Politicki.ba.

U obrazloženju inicijative koju je uputio Parlamentu naveo je i da "zvižduci nacionalnoj himni, fašistički simboli, govor mržnje, političke i druge neprimjerene poruke, česta su ikonografija, rigorozno zabranjena pravilima Svjetske nogometne federacije, na sportskim stadionima u Bosni i Hercegovini".

"Svjedoci smo da navijači pojedinih sportskih klubova, sve češće, uz huliganizam, promoviraju i podržavaju i fašizam, nacizam, ksenofobiju, rasizam i ostale oblike diskriminacije.

No, Vlada Federacije BiH i resorna ministarstva izdašno su novčano pomagali klubove čiji su navijači primjer svega negativnog u ovoj zemlji. Odobravali su da javne kompanije sponzoriraju te klubove, njihova natjecanja, događaje koje su organizirali.

Stoga, tražim od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva financija i Ministarstva sporta da prekinu davanje suglasnosti javnim kompanijama na sponzorstva klubovima koji prešućuju, pa na neki način i podržavaju govor mržnje.

Također zahtijevam da se obustavi financijska podrška klubovima čiji navijači baštine nacizam i fašizam, i šire mržnju prema državi Bosni i Hercegovini", stoji u inicijativ zastupnika Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Sanela Kajana.

Kopirati
Drag cursor here to close