Razjedinjena oporba

Kadrovska previranja unutar opozicije u Republici Srpskoj

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović tvrdi da su, usprkos problemima unutar opozicije, mnogo veća previranja u vladajućoj koaliciji.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2023. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je u tijeku prva redovna Skupština Narodnog fronta Jelene Trivić. Bivši članovi opozicijskih stranaka priključili su se Narodnom frontu, među kojima i tri zastupnika u Narodnoj skupštini.

Što se događa sa opozicijom u Republici Srpskoj?

Nakon što su se najmlađoj stranci u Republici Srpskoj pridružili nekadašnji zastupnici PDP-a i DNS-a, Radoslav Dončić i Željko Dubravac, jučer je to učinio zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini Aleksandar Trninić, javlja BHRT.

"Drago mi je da Narodni front postaje opcija za koju se odlučuju mnogi mladi ljudi iz raznih sfera našeg društva, jer je to najbolji pokazatelj da će ovo biti pobjednička priča za Republiku Srpsku, a to je ono čega se režim i njegovi pomagači najviše plaše", izjavila je Jelena Trivić.

Oštro je reagirao prvi čovjek SDS-a, poručivši Trivićevoj da je prešla crvenu liniju, iako joj je kao predsjedničkom kandidatu pružio maksimalnu podršku. Upozorava da međusobna nerazumijevanja unutar opozicije koriste samo opstanku na vlasti SNSD-a i njegovih koalicijskih partnera.

"Napraviti političku stranku kao simbiozu političkih nezadovoljnika iz različitih političkih stranaka koji nisu ostvarili svoje političke ambicije, a koje su često u potpunom neskladu sa njihovim objektivnim sposobnostima, i očekivati da oni budu snaga koja će promijeniti ovu nakaradnu vlast u Republici Srpskoj je naivnost i potpuna zabluda", smatra v.d. predsjednika SDS-a Milan Milićević.

U PDP-u iznenađeni

Nešto blaži tonovi dolaze iz doskorašnje stranke Jelene Trivić – PDP-a. Iznenađeni su, kažu, što je 90 posto članova Narodnog fronta iz opozicijskih stranaka, uglavnom odbačenih kadrova. Očekivali su mnogo više mladih, novih snaga.

"Sigurno je da ovo nisu najsjajniji dani kada je u pitanju opozicija u Republici Srpskoj. U ime PDP-a mogao bih pozvati sve opozicijske prvake da prestanemo sa međusobnim napadima, optužbama. Pozivam da se zaustave prelasci i prenošenje mandata iz jednog u drugi politički subjekat kako bi se stabilizirale prilike u opoziciji", rekao je zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović tvrdi da su, usprkos problemima unutar opozicije, mnogo veća previranja u vladajućoj koaliciji.

Vukanović: Neka joj je sretno

"Ja sam poželio Jeleni puno uspjeha u radu, ali niko nije očekivao da će ona ići pa kupiti redom iz Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, SDS-a, DNS-a, PDP-a. Progutao sam mnoge stvari i povukao se sto puta zbog opće stvari, tako da me čudi ponašanje Jelene Trivić, ali svatko nosi svoj krst", dodaje Vukanović.

Prema mišljenju profesora na Fakultetu političkih znanosti u Banja Luci Borislava Vukojevića, problem nije u Narodnom frontu, već unutar PDP-a i SDS-a koji su dopustili svojim kadrovima da pređu u drugu stranku.

"Oni govore kao da je opozicija bila sjajna u prethodna dva-tri izborna ciklusa i sad je došla nova stranka i sad ih jadne osipa. Ne osipa! Oni su bili osuti unutar sebe i sad je samo Narodni front pokazao da su bili kao staklo cijelo vrijeme. Samo je trebao netko da zagrebe po površini i da vidi kakvo je rasulo unutra", ocijenio je Vukojević.

Predstavnici opozicijskih stranaka u RS ipak vjeruju u zajedničko djelovanje na putu rušenja režima. Ističu da je prioritet izmjena Izbornog zakona, uvođenje skenera i video nadzora kako bi bila spriječena, kako kažu, krađa glasova na izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close