Tekst na čekanju

Kada će bosanskohercegovačka himna dobiti tekst?

Što se najnovije inicijative tiče, ona će u parlamentarnu proceduru tek ako je prihvati i Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2018. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je najnovija inicijativa da bosanskohercegovačka himna dobije tekst prihvaćena u Ustavnopravnoj komisiji Zastupničkog doma PSBiH, jasno je da u atmosferi kakva je u državnom parlamentu nema šansi da dobije zeleno svjetlo, piše Federalna.ba.

Samim tim niti da je uskoro zapjevaju. Potvrđuju to i brojne inicijative koje su svih ovih godina prethodile ovoj iz Kantona Sarajevo.

Prije 19 godina, Zastupnički dom PSBiH usvojio je Intermeco, Dušana Šestića, za našu državnu himnu. Dom naroda to nije učinio, ali jeste tadašnji visoki predstavnik. Sukobljeni su svih ovih godina i stavovi o tekstu himne. Brojne inicijative, apeli, polemike, pa ni šale i pošalice nisu nagovorile državne parlamentarce da to konačno razriješe. Baš to je razlog da ni najnovija inicijativa sarajevskog kantona da konačno dobijemo tekst himne nema šansi iako je ovih dana usvojena na Ustavnopravnoj komisiji Zastupničkog doma PSBiH.

“Sve drugo gdje neće biti predstavnici konstitutivnih naroda, sve drugo što će se problematizirati u vezi sa simbolima je ono što ne vjerujem da će proći, a pogotovo ne u vrijeme kada je već počela predizborna kampanja”, kaže SDS-ov zastupnik Borislav Bojić

SDA-ov Šemsudin Mehmedović podsjeća da je izborna godina: “Zapravo, imamo jedno političko nadmetanje između svih političkih faktora i nisam optimist da ćemo imati većinu niti u Zastupničkom domu niti u Domu naroda”.

HDZ-ov Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, kako kaže, nije velik optimist, ali ništa nije nemoguće.

“Ne vjerujem, nažalost. Kamo sreće da imamo pameti i snage da u ovoj kući oba doma prihvate to”, navodi DF-ov izaslanik Sifet Podžić.

Rješenju smo najbliže bili prije deset godina, kada je formirana Komisija za izbor teksta bh. himne u kojoj su, osim političara, bila i četiri književnika te glazbeni pedagog. Rezultat, uz brojne kompromise, jednoglasno usvojeno djelo dva autora - Benjamina Isovića i Dušana Šestića. Nažalost, zeleno svjetlo nije dobiveno u Parlamentu.

“Šteta - jer to je bilo stvarno urađeno, rekao bih, na krajnje odgovoran i profesionalan način. Mislim, dakle, ako imalo postoji političke volje, mi imamo rješenje da BiH dobije tekst himne koji zaslužuje”, ističe, Martin Raguž, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ 1990), član Komisije 2008.-2009.

Upravo ovih dana se navršava devet godina od službenog predstavljanja teksta odabranog među više od 330 prijavljenih na službeni natječaj.

“Nijedna himna na svijetu nije toliko veliko umjetničko djelo. To su obične neke svečarske pjesme. Ima i onih gdje se spominju ratovi, krv… Ova naša je govorila o Bosni, o njenim rijekama koje ujedinjuju ljude i narode i kao takva je prihvaćena od svih”, objašnjava književnik Mile Stojić, član Komisije za izbor teksta himne BiH 2008.-2009.

Predsjednik Komisije za izbor teksta himne BiH 2008.-2009 bio je Hilmo Neimarlija. Prema njemu, ta komisija bila je dovoljno kompetentna da dođe do rješenja koje ima svoju trajnu vrijednost i nije potrebno niti praviti nove komisije, niti otvarati nove konkurse za tekst himne - već imamo jedan tekst koji je usvojen.

Dok o tome ne odluče državni parlamentarci, uz himnu bez teksta i dalje ćemo, svako na svoj način izražavati svoje osjećaje. A što se najnovije inicijative tiče, ona će u parlamentarnu proceduru tek ako je prihvati i Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close