Šutnja je zlato

Himna slavi rođendan: 19 godina bez teksta

Vijesti / Flash | 10. 02. 2017. u 10:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 19 godina Bosna i Hercegovina službeno je dobila himnu. No, skladba Intermezzo nikada nije dobila tekst pa smo jedna od rijetkih zemalja koja ne može pjevati svoju himnu.

Autor himne je Dušan Šestić, koji je 2009. godine s Benjaminom Isovićem predlagao tekst himne, ali ga Parlament nikada nije usvojio.

Godine 1998. OHR raspisuje javni natječaj za himnu na kojeg je pristiglo 80-tak radova, a stručno povjerenstvo je tri rada preporučilo Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom je 10. veljače 1999. odlučio da sadašnja himna, nazvana 'Intermezzo', bude nova himna, ali Dom naroda nije usvojio zakon u istovjetnom tekstu.

To je izazvalo reakciju tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, pa je Bonnskim ovlastima 25. lipnja 1999. donio Zakon o državnoj himni, kojim se propisuje glazba, ali ne i tekst.

Veljača donosi i još jedan ''rođendan'', pa je tako zastava 3. veljače napunila 19 godina. Naime, tog dana je 1998. godine Westendorp donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je državnom zastavom proglasio današnju zastavu jer parlamentarci nisu imali suglasnosti ni po tom pitanju.

Bosna i Hercegovina inače ima problema s obilježjima pa je tako više grbova neustavno jer vrijeđaju druge narode dok je priča o praznicima još jedna posebna tema.

Kopirati
Drag cursor here to close