Sedam uvjeta

Kada bi se mogao zatvoriti ured Visokog predstavnika u BiH?

Čak i da se to sve može postići, OHR se ne može tek tako zatvoriti, smatraju analitičari.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2020. u 08:45 Bljesak.info
Zatvaranje Kancelarije OHR-a ?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički direktori PIC-a su prije 12 godina osmislili sedam uvjeta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi se Ured visokog predstavnika mogao zatvoriti. Dok su neki ispunjeni, jasno je da većina nije, i da je teško predvidjeti hoće li uopće ikada i biti.

Čak i da se to sve može postići, OHR se ne može tek tako zatvoriti, smatraju analitičari, bez obzira na to što je, kažu, od rješenja postao dio problema.

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA objašnjava: “Otkako se OHR, zbog podjela među članicama PIC-a, odnosno zbog promjene odnosa u međunarodnoj zajednici, povukao u mirovinu, postao je besmislena institucija. Ali, bez obzira na to, važno je imati u vidu da je on jedini ovlašteni tumač Ustava, i takav kakav jeste ima funkciju pomirenja”.

Situacija se zakomplicirala nakon posljednjeg izvještaja Visokog predstavnika. U BiH ponovo se otvorila tema zatvaranja Ureda OHR-a. Dvojac Dodik – Čović, na jednoj, a Izetbegović na drugoj strani. Dragan Čović je pisao Valentinu Incku, ali, u pismu njegova uloga u Bosni i Hercegovini se ne dovodi u pitanje. U izjavi – nešto drugačiji stav.

“HDZ vrlo jasno već duže vrijeme govori da je došlo vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika, i što se to prije desi bit će svima bolje”, kazao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

“Visoki predstavnik… sve sam rekao o njemu. Mislim da je on ovdje više napravio zla nego što je imao koristi”, istaknuo Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (21. 11. 2020) je rekao: “Treba prestati udar na međunarodnu zajednicu, na OHR, na Ustavni sud BiH.

Aktuelni Visoki predstavnik poručuje da je domaći faktor odgovoran što je još prisutan u BiH.

“Baš neki oni političari koji traže da se zatvori OHR, oni produžavaju život OHR-a”, kazao je Inzko Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH (6. 11. 2020).

Analitičari poručuju da su visoki predstavnici kroz istoriju često neadekvatno koristili svoja ovlašćenja – ili bespotrebno preoštro ili su djelovali uspavano kada je reakcija bila neophodna. Podsjećaju i na jednu važnu činjenicu.

Žarko Papić, ravnatelj Inicijative za bolju i humaniju inkluziju je objasnio: “OHR sam sa sobom ne ostvaruje neku stabilnost Bosne i Hercegovine i omogućuje njegovo zatvaranje. Usput rečeno, mi sa OHR-om i stranim sucima u Ustavnom sudu u Europsku uniju ne možemo ući”.

Bez obzira na to što zatvaranje Ureda OHR-a, barem ako se promatraju uvjeti, još nije u realnim dometima, lider HDZ-a je izjavio da bi idealno bilo da Bosna i Hercegovina status kandidata za članstvo u Europskoj uniji dobije polovicom iduće godine, a da se nakon toga razmatra mogućnost za transformiranje Ureda visokog predstavnika, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close