Kreću pregovori

Kad ćemo dobiti vlast?

Postignuti su i prvi sporazumi kojima se najavljuju nove koalicije, a službeni pregovori počinju početkom sljedećeg tjedna.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2022. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) i službeno potvrdilo rezultate Općih izbora za sve razine vlasti u BiH, povučeni su i prvi konkretni potezi u vezi s formiranjem vlasti.

Postignuti su i prvi sporazumi kojima se najavljuju nove koalicije, a službeni pregovori počinju početkom sljedećeg tjedna.

Samo dan nakon potvrde rezultata izbora, stižu već prve naznake o tome kako bi mogla izgledati slika vlasti u Bosni i Hercegovini.

Doduše to je tek u formi sporazuma, ali su stranke okupljene oko trojke već spremne svoje djelovanje usmjeriti ka programskim i principijelnim rješenjima.

Već sada, kako navode, imaju stabilnu i jaku koaliciju, ali i većinu u svim skupštinama i domovima naroda. Stranke okupljene oko trojke pozvale su i Demoratsku frontu da sudjeluje u formiranju vlasti, javlja BHRT.

No, iz ove stranke nisu posebno zainteresirani da budu dio te priče, dodaju i da im se ne žuri, ali da je potrebna stabilna i snažna koalicija s ozbiljnim i kvalitetnim idejama. Naglašavaju i da im neće biti problem biti i opozicija.

"Blizu smo da to ovih dana službeno kažemo da ta vaćeina koja ima 39 ruku u federalnom Zastupničkom domu, 13 u PS BiH, i imat će naravno većine u klubovima i bošnjaka i srba i i ostalih i značaj broj ljudi hrvatske nacionanosti koji su dio tog kluba prezentiramo naš rad u vidu jednog dokumenta koji će biti javan", stav je Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde.

"Taj papir je banalan kao da je cilj svih stranakla ne da imamo program već da ne kolairamo sa SDA. Njihov cilj je samo da zauzmu fotelje. Mi ćemo tek na organima stranke razgovarati o fomrianju vlasti na svim nivoima a ono oko čega DF ima već stav je da će kantonalni odbori samostalno donositi odluke oko koalcija na kantonalnim nivoima", rekao je Albin Zuhrić iz Demokratske fronte.

Iz Stranke demokratske akcije spremni su na razgovore koji će se, kako navode, voditi u pravcu da se stranke probosanske orientacije koje su zastupljene u Zastupničkom domu udruže zajedno sa SDA kako bi napravile jak i snažan blok.

Realnije je, kažu okupljanje SDA i probosanskih stranaka nego najavljeno koaliranje trojke sa drugim koalcijskim partnerimaza koje vjeruju da nisu sigurna priča. Tvrde i da neće biti moguće formirati vlast u BiH do kraja godine.

"Mislim da bi bilo realno da do nove godine dođe do uspostavljanja Vlade FBiH, to je za očekivati da će brže ići u RS-u u ovisnosti kada će se formirati dom naroda na državnom niovu da bi mogli već negdje u ožujki da formirano Vijeće ministara, mi nikada do sada nismo imali formirano Vijeće ministara prije ožujka nakon listopadskih izbora", kaže Adil Osmanović iz SDA.

Zid šutnje u strankama iz Republike Srpske. Ništa rječitiji nisu bili ni u HDZ-u BiH. Tek rečenica da će u ponedjeljak biti održana sjednica Predsjednštva stranke nakon koje bi trebali početi i službeni pregovori, kako je to i najavljeno.

Kopirati
Drag cursor here to close